Gelişmeleri kaçırma korkusu, sosyotropik ve otonomik kişilik boyutlarının psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisi
The effect of fear of missing out (FOMO), sociotropic and autonomic personality dimensions on psychological well being
- Tez No: 636234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UZAY DURAL ŞENOĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: gelişmeleri kaçırma korkusu, bağlanma stilleri, depresif belirtiler, kaygı, benlik kurgusu, algılanan sosyal destek, fear of missing out, attachment style, depresive symptoms, anxiety, self construal, perceived social support
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın temel amacı, gelişmeleri kaçırma korkusunun öncüller ve sonuçlar ile ilişkisini incelemek ve kurulan bu ilişki örüntüsünde düzenleyici değişkenlerin rolünü anlamaktır. Araştırmada gelişmeleri kaçırma korkusunun öncülü olarak iki farklı bağlanma stili olan güvenli ve güvensiz bağlanma alınarak GKK'nın bu değişkenler ile ilişkisine bakılmıştır. GKK'nın sonuçları olarak psikolojik iyi oluş göstergelerinden ikisi, depresif belirti düzeyi ve kaygı düzeyi ele alınmış ve GKK'nın bu değişkenler ile ilişkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Bağlanma stillerinin GKK ile ilişkisinde kişilik boyutları ekseninde benlik kurgusunun düzenleyici etkisi ve GKK'nın depresif belirtiler ve kaygı üzerinde algılanan sosyal destek değişkeninin düzenleyici etkisi incelenmiştir. Yapılan araştırmaya 18-26 yaş aralığında 226 üniversite öğrencisi katılımıştır. Araştırmada katılımcıları tanıyabilmek adına Demografik Veri ve Sosyal Medya Kullanım Formu verilmiştir. Katılımcıları değelendirmek için verilen diğer ölçekler ise Przyblski ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Ölçeği, Griffin ve Barthelemow (1994) tarafından geliştirilen İlişki Ölçekleri Anketi, Zimet ve arkadaşlarının (1988) geliştirdiği Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Beck ve arkadaşları (1961) tarafından geliştirilen Beck Depresyon Envanteri, Singelis (1994) tarafından geliştirilen Benlik Kurgusu Ölçeği ve Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilen Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği'nin Sürekli Kaygı kısmıdır. Araştırmanın sonuçlarında güvenli bağlanma stili ile GKK arasında negatif yönde ve anlamlı, güvensiz bağlanma ile GKK arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişiki bulunmuştur. GKK ile hem depresif belirti hem kaygı arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmada ele alınan iki farklı düzenleyici değişken ilişkisi için anlamlı sonuç bulunamamıştır. Araştırmanın son bölümünde ise bulunan sonuçlar tartışılmış, gelecekteki çalışmalar ve klinik uygulamalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the antecedents and consequences of the Fear of Missing Out (FoMO) of young adults. I examined the relationship with the FOMO and two different attachment styles, secure and insecure attachment. I also investigated whether FOMO is related with depressive symptoms and anxiety. I suggested a moderating effect of self construal on the relationship between attachment styles and FoMO. Similarly, I examined the moderating effect of perceived social support on the relationships among FoMO and depressive symptoms as well as the relationship between FoMO and anxiety. The respondents consisted of 226 university students aged between 18-26. I, first, provided participants Demographic Form and Social Media Form have been given. Then, participants took other scales namely Fear of Missing Out Scale which is developed by Przyblski et al. (2013), Relationship Questionnaire which is developed by Griffin and Bartholomew (1994), Multidimensional Scale of Percieved Social Support which is developed by Zimet et al. (1988), Beck Depression Inventory which is developed by Beck et al. (1961), Self Construal Scale which is developed by Singelis (1994) and State and Trait Anxiety Inventory (trait anxiety part) which is developed by Spielberger et al. (1970). Results showed that there is a negative and significant relationship between secure attachment and FoMO, a positive and significant relationship between insecure attachment and FoMO. FoMO has a positive and significant relationship with both depresive symptoms and anxiety level. I could not find any significant moderating effect. I discussed the results of the current study in relation with past findings, provided recommendations for future studies and clinical applications.