Kimlik din ilişkisi (Almanya'da yaşayan üçüncü kuşak Türkler üzerine bir araştırma)
The relation betweet identiy and religion (A case study on third-generation Turks in Germany)
- Tez No: 636235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Kimlik, Din ve Kimlik İlişkisi, Almanya'da Üçüncü Kuşak Türkler, religion, identity, the relationship between religion and identity, third-generation Turks in Germany
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, Almanya'nın Plettenberg, Werdohl, Mönchengladbach, Düsseldorf ve Köln şehirlerinde yaşayan üçüncü kuşak Türk gençlerin din ve kimlik ilişkisini incelemektedir. Araştırma için bir anket formu hazırlanmış olup, üçüncü kuşaktan 188 Türk katılımcı üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, din ve kimlik kavramsal açıdan ele alınmıştır. İkinci bölümde, Almanya'da göçün tarihçesi sunulup, Almanya'da dini hayat incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Almanya'da üçüncü kuşaktan Türk gençlerinden 188 kişiye uyguladığımız anketin sonuçları ve yorumları yer almaktadır. Araştırma sonucunda, iki farklı kültür arasında yetişen üçüncü kuşak Türklerin, Alman ve Türk kimliği arasında gelgitler yaşadığı ve bu gelgitlere karşı durabilmek için dini, kimlik ve değerleri korumada bir tampon olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between identity and religion among third-generation Turks living in the German cities of Plettenberg, Werdohl, Mönchengladbach, Düsseldorf and Cologne. For this study, a survey was prepared, and 188 third-generation Turks participated in survey. The study comprises three parts. In the first part, identity and religion were taken up as terms. In the second part, a history of immigration in Germany was presented and religious life in Germany was examined. In the third part, the 188 third-generation Turkish participants' survey results and comments were examined. By the end of the study, it was discovered that third-generation Turks who were raised in two cultures experience a“back-and-forth”between German identity and Turkish identity, and they use religion as a buffer in order to protect their identity and other values in withstanding these“back-and-forth”waves.