Gelişmeleri kaçırma korkusu ve sanal kaytarma arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma
A study on the relationship between fear of missing out and cyberloafing
- Tez No: 724153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA NUR SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal kaytarma, Gelişmeleri kaçırma korkusu, GKK, Sosyal medya, Cyberloafing, Fear of missing out, FoMO, Social media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde kullanımı artarak yaygınlaşan internet, akıllı telefon ve sosyal medya gibi teknolojiler kullanıcıları bu mecralara adeta bağımlı hale getirmektedir. Çalışanlar tarafından iş yerinde bu tür faaliyetlerde bulunulması, sanal kaytarma adı verilen ve örgütler açısından ciddi sorunlara sebep olabilen önemli bir konuyu gündeme getirmiştir. Örgütlerde maddi ve manevi zararlara yol açabilen sanal kaytarma kavramını etkileyen birçok değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerden birinin de gelişmeleri kaçırma korkusu olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada, çalışanları sanal kaytarma davranışları sergilemeye sevk edebileceği düşünülen gelişmeleri kaçırma korkusu (GKK) ele alınmış; gelişmeleri kaçırma korkusunun sanal kaytarma üzerindeki etkisi çalışanların demografik özellikleriyle birlikte incelenmiştir. Saha araştırması, Ankara ilindeki bir kamu kurumunda görev yapmakta olan çalışanlar üzerinde yürütülmüş; katılımcıların demografik özellikleri ile yaşadıkları gelişmeleri kaçırma korkusunun sanal kaytarma davranışları üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı test edilmiştir. Araştırma sonucunda yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi gibi demografik özelliklerin gelişmeleri kaçırma korkusu ve sanal kaytarmayı etkilemediği ancak gelişmeleri kaçırma korkusunun hem önemli hem de önemsiz sanal kaytarmayı anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technologies such as the internet, smart phone and social media, which are increasingly used today, make users almost addicted to these channels. Such activities carried out by the employees in the workplace has brought up an important issue called cyberloafing, which can cause serious problems for organizations. There are many variables that affect the concept of cyberloafing, which can lead to material and moral damages in organizations. It is thought that one of these variables may be the fear of missing out on developments. In this research, Fear of Missing Out on developments, which is thought to lead employees to engage in cyberloafing behaviors; the effect of the Fear of Missing Out on cyberloafing, was examined together with the demographic characteristics of the employees. The field research was carried out on employees working in a public institution in Ankara; it was tested whether the demographic characteristics of the participants and the Fear of Missing Out on the developments they experienced had a significant effect on their cyberloafing, behaviors. Study findings have demonstrated that demographic characteristics such as age, gender, marital status and education level did not affect Fear of Missing Out and cyberloafing, but Fear of Missing Out was a significant predictor of both significant and insignificant cyberloafing.