Kâr amacı gütmeyen organizasyonların sosyal medya pazarlaması etkinliğinin değerlendirilmesi: Çevreci organizasyonlar üzerine bir inceleme
Evaluation of social media marketing effectiveness of non-profit organizations: An investigation on environmentalist organizations
  1. Tez No: 636270
  2. Yazar: ZÜBEYDE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM CANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal ağlar, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya pazarlaması etkinliği, sosyal pazarlama, kâr amacı gütmeyen organizasyonlar, Social media, social networks, social media marketing, efficiency of social media marketing, social marketing, non-profit organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde kâr amacı güden ve kâr amacı gütmeyen tüm organizasyonlar sosyal medya platformlarını bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadırlar. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağ siteleri organizasyonlar için hedef kitle ile iletişim kurmak, marka bilinirliğini arttırmak ve markalarına karşı bir bağlılık sağlamaları için yeni bir ortam oluşturmuştur. Sosyal medyanın pazarlama aracı olarak kullanılması ile birlikte organizasyonlar için sosyal medya başarısını ölçmek önemli bir konu haline gelmiştir. Öte yandan artan çevre sorunları günümüzde dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır ve çevreyi korumak tüm toplumun ilgi ve çabasını gerektirmektedir. Bu hususta medya araçları toplumu etkileyerek çevreye yönelik tutum ve davranışların şekillenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Sosyal medyanın da çevre kültürünü geliştirmek ve kullanıcıların ilgisini bu yöne çekmekte etkisi büyüktür. Buradan hareketle çevre koruma bilinci kazandırmayı ve toplumun davranışlarında olumlu değişim yaratmayı hedefleyen kâr amacı gütmeyen organizasyonların hedef kitlelerine ulaşırken sosyal medya uygulamalarını ne derece etkin kullandıkları merak edilen bir konudur. Bu sebeple bu tez çalışmasında çevre koruma alanında faaliyet gösteren organizasyonların sosyal medya hesapları incelenmiştir. Organizasyonların Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medya sitelerini aynı etkinlikte kullanıp kullanmadıkları ve marka bilinirliği, marka bağlılığı, ağızdan ağıza iletişim açısından ne kadar başarılı oldukları tespit edilmeye çalışılmıştır. TEMA Vakfı ve WWF Vakfı'nın, örneklem çerçevesinde incelenen diğer organizasyonlara kıyasla üç sosyal medya sitesini daha etkin kullandıkları ve marka bilinirliği, marka bağlılığı ve ağızdan ağıza iletişimde daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, all for-profit and non-profit organizations use social media platforms as a marketing tool. Social networking sites such as Facebook, Twitter and Instagram have created a new area for organizations to communicate with their target audience, increase brand awareness and provide engagement to their brands. To measure social media success for the organization, together with the use of social media as a marketing tool has become an important issue. On the other hand, increasing environmental problems pose a serious threat around the world today and protecting the environment requires the attention and effort of the whole society. In this regard, media tools have an important role in shaping the attitudes and behaviors towards the environment by affecting the society. Social media also has an impact on improving the environmental culture and attracting the attention of users in this direction. Therefore it is a matter of wonder that non-profit organizations that aim to raise awareness of environmental protection and to create positive change in society's behavior are how effective they use social media when reaching their target audience. For this reason, in this thesis, social media accounts of organizations operating in the field of environment protection are examined. It has been tried to determine whether organizations use Facebook, Twitter and Instagram social media sites in the same event and how successful they are in terms of brand awareness, brand loyalty and word of mouth communication. It has been determined that TEMA Foundation and WWF Foundation use three social network sites more effectively and are more successful in brand awareness, brand loyalty and word of mouth communication compared to other organizations examined within the framework of the sample.