تحقيق ودراسة من 'باب طلاق المريض إلى باب الاستيلاء' من كتاب تحفة الأخيار على الدر المختار لأبي الصفا برهان الدين إبراهيم بن مصطفى الحلبي
Burhaneddin İbrahim b. Mustafa el-Halebinin Tuhfetü'l-Ahyar Ale'd-Dürri'l-Muhtar isimli eserinin 'Talâkü'l-Merîz' babından 'el-İstîlâ' babına kadar tahkik ve incelemesi / 'An investigation and study from the chapter of divorce of the patient to the chapter of seizure' from the book 'Tuhfat al-Akhayyar Ala al-Dur al-Mukhtar' which was written by Abu al-Safa Burhan al-Din Ibrahim bin Mustafa al-Halabi
  1. Tez No: 669079
  2. Yazar: BASHIR NASHED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EL HASSEN SID AHMED EL HABIB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: haşiyesi, El-Halebi, Haskefi, Et-Timurtaşi, Tuhfetü'l-Ahyâr, Dürri'l-Muhtar, Tenvîrü'l-ebṣâr, Footnote, Al-Halabi, Al-Hasakfi, Al-Tamrtashi, Tuhfat Al-Akhayyar, Al-Dur Al-Mukhtar, Tanwir Al-Absar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışma İstanbul Sebahattin Zaim üniversitesinde İslami ilimler programı yüksek lisans derecesi kazanmak için takdim edilmiş ilmi bir çalışmadır. Tez konumuzun başlığı Ebü'l-Sefâ Burhânüddîn İbrâhîm b. Mustafa el-Halebî'nin Tuhfetü'l-Ahyâr alâ Dürrü'l-muḫtâr eserinden "talâkul merîz babından istîlâ babına kadar olan bölümün tahkik ve incelemesini teşkil etmektedir. Tuhfetü'l-Ahyâr, Muhammed b. Abdullah et-Timurtaşî'nin Tenvîrü'l-ebṣâr adlı eserine Haskefî'nin ed-Dürrü'l-muḫtâr adıyla yazdığı şerh üzerine yazılmış bir hâşiyedir. El-Halebî haşiyesinde kapalı ibareleri açıklamış, problemli yerlere notlar düşmüş, bazen tashih bazen beyan bazense tasvipte bulunmuştur. Halebî'nin bu haşiyesi bu kitap üzerine yazılmış haşiyelerin en önemlilerindendir. Arzu edilen amaca yönelik en faydalı, kabul gören bir düzene sahip, mümkün olduğunca doğru görüşler belirtilmiştir. Yazar, eserindeki itiraz tashih ve düzeltmelerde ulemaya karşı saygısını korumuştur. Tahkik edilen bölüme talâk kitabından bir miktar, ricat, îlâ, Hulu, zihar, li'ân, anin ve iddet bablarından ayrıca itk kitabından da bir bölüm ilave etmiştir. Çalışmamı iki ana bölüme ayırdım; Bir: inceleme İki: seçili bölümün tahkiki Tüm bunları inşallah yeri geldikçe açıklayacağım. Yüce Rabbimden takdim ettiğim çalışmamın bana fayda sağlamasını niyaz ediyorum. İmam el-Halebî'ye ilim ve ilim ehline sağladığı katkılardan ötürü mükafatların en hayırlısını bahşetmesini diliyorum. Rabbimden bu çalışmamı yazarın Murad ettiği incelikleri tespit ederek itmam etme konusunda yardım talep ediyorum. Rabbul âlemin her şeye gücü yeten ve her şeyin sahibidir.
Özet (Çeviri)
This Scientific Thesis Was Prepared In An Effort To Obtain A Master's Degree In The Islamic Studies Program At The Istanbul Sabahattin Zaim University. It Is Titled“An Investigation And Study From The Chapter Of Divorce Of The Patient To The Chapter Of Seizure”From The Book“Tuhfat Al-Akhayyar Ala Al-Dur Al-Mukhtar”Which Was Written By Abu Al-Safa Burhan Al-Din Ibrahim Bin Mustafa Al-Halabi. Tuhfat Al-Akhayyar Is An Annotation Placed On“Al-Durr Al-Mukhtar”By Ala Al-Din Al-Hasakfi In His Commentary On Tanwir Al-Absar By Muhammad Al-Tamrtashi. Al-Halabi Has Explained In His Annotation The Ambiguous Phrases And Commented On The Touchy Issues As Well As Added Some Corrections. That Is Why Al-Habibi's Explanation Was One Of The Most Important Annotations To This Book. It Served A Great Purpose And Coordinated An Acceptable Method Of Making Corrections. He Was As Polite And Humble With The Scholars In His Objection, Criticism And Correction. This Investigative Thesis Has Included Some Of The Divorce Chapter, The Chapters Of Rajah, Lla, Khule, Zihar, Li'an. Eanan, Iddah And Some Of The Manumission Chapter. I Divided The Thesis Into Two Parts. First, Being The Study Of The Content And The Second Being The Investigation Of The Assigned Section. This Will Be Explained In Detail Within The Thesis, Allah Willing. Finally, I Ask Allah Almighty To Benefit Me From What I Have Endeavored Upon, And To Reward Imam Al-Halabi For His Knowledge The Best Reward, And To Help Me To Produce This Thesis Accurately As It Was Desired By It's Author.