İnsan ve değer sorunu bağlamında Fakir Baykurt romanlarına bakmak
Looking at Fakir Baykurt novels in the context of human and value problem
  1. Tez No: 636338
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÜÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTTALİP ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Etik, İnsan Doğası, Marksizm, Liberalizm, Değer, Moral, Morality, Human Nature, Marxism, Liberalism, Value
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüz, egemen ideolojik anlayışları olan, Marksizm ve Liberalizmin insan dünyasında, insanın toplumsal ve gündelik hayatında olup bitenleri anlama ve açıklamada yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu bağlamda, Kuçuradi'nin görüşlerinden hareketle yapılan araştırmaya göre, gündelik yaşamda, kişilere olabildiğince doğru değerlendirme yapabilmenin koşullarını göstermeyi hedefleyen etiğin temel amacı, insanın değerini ve değerlerini korumaktır. Bu amaca da ancak insana ve insana özgü değerlere ilişkin felsefi bir bilgiyle ulaşılabilir. Bu çalışmada, Fakir Baykurt'un romanlarından hareketle, gelenek-görenek kaynaklı ahlâkların olduğu kadar, ideolojik temelli ahlâkların da, şeylerin kendi değerini görmelerini engellediği ve onları ezbere, yanlış değerlendirmelere sürüklediği ortaya konulmaktadır. Bu durumun günümüzde hala ciddi bir değişime uğramamış olması, insanların benzeri bir çaresizliği yaşamaları onları umutsuzluğa da sevk etmekte, insana güven kaybolmaktadır. İnsana yeniden güvenebilmemiz, inancımız ve ideolojimiz ne olursa olsun insanca bir hayat sürdürebilmemiz için öncelikle devletin üzerine düşüne yapması, temel hakları koruması, bireylerin de doğru değerlendirme yapmak olanağına kavuşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that Marxism and Liberalism, which is dominant ideological understandings today, are incapable of understandings and explaining what is happening in the human world, in the social and everyday life of human. In this context, according to the research carried out based on the views of Kuçuradi, the main purpose of ethics, which aims to show the conditions of being able to evaluate people as accurately as possible in daily life, is to protect the value and values of human. This goal can only be achieved with a philosophical knowledge about human and human values. In this study, based on the novels of Fakir Baykurt, it is revealed that, as well as tradition-based morals, ideological-based morals prevent things from seeing their own value and lead them to memorization and false evaluations. The fact that this situation has not undergone a serious change today, the fact that people experience a similar desperation also leads them to despair, and people lose confidence. In order to be able to trust people again, to lead a human life regardless of our beliefs and ideology, first of all, the state has to think about it, protect fundamental rights, and provide individuals with the opportunity to make the right evaluations.