Interkulturalität in Nilgün Taşmans roman 'Ich Träume Deutsch… und Wache Türkisch Auf: Eine Kindheit in Zwei Welten'
Nilgün Taşman'ın 'Ich Träume Deutsch… und Wache Türkisch Auf: Eine Kindheit in Zwei Welten' adlı eserinde kültürlerarasılık - Interculturality in Nilgün Taşman's novel 'Ich Träume Deutsch... und Wache Türkisch Auf: Eine Kindheit in Zwei Welten'
- Tez No: 636339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN SEYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarasılık, Kültürlerarası Edebiyat, Türk-Alman Edebiyatı
- Yıl: 2020
- Dil: Almanca
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küresel bir dünyada, insanlar diğer kültürlerden güçlü bir şekilde etkilenir. Farklı kültürler arasındaki sınırlar giderek açılmaktadır. Yabancı kültürlerin birbiri içine kaynaşması sonucu, kültürlerarasılık kavramıyla daha fazla karşılaşıyoruz. Kültürlerarası durum da edebi çalışmalarda giderek önem kazanmaktadır. Bu edebiyat alanı özellikle Almanya'ya göç eden veya Almanya'da doğup büyüyen göç geçmişi olan yazarların eserleri ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada Kültürlerarası Edebiyat ele alınırken, Türk kökenli yazar Nilgün Taşman ve otobiyografik eseri üzerine odaklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, kültürlerarası öğeleri belirlemek amacıyla“Ich träume deutsch und wache türkisch auf: Eine Kindheit in zwei Welten”romanını incelemektir. Sonuç olarak Alman ve Türk kültürünün etkileşiminde yaşanan sorunlar ve algılayışlar Nilgün Taşman'ın eseri örneğiyle nesnel bir biçimde ortaya konulmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
People have been strongly influenced by other cultures in global world. The differences between cultures have been rising up. The intercultural situation is also gaining importance in literary studies. This area of literature is particularly represented by the works of writers with a migration background who moved to Germany or were born and raised in Germany. In this study, it is tried to focus on Turkish origin writer Nilgün Taşman and her autobiographical work while intercultural literature is discussed. The aim of the thesis is to examine the novel ,,Ich träume deutsch und wache türkisch auf: Eine Kindheit in zwei Welten“ in the aim of determining intercultural elements intercultural area. As a result the, the problems and perceptions experienced in the interaction of the German and Turkish cultures are aimed to be objektiuely revealed with the example of Nilgün Taşman's work. Key Words : Interculturality, Intercultural literature, German-Turkish literature In einer globalen Welt sind Menschen von anderen Kulturen stark beeinflusst. Die Grenzen zwischen verschiedenen Kulturen werden immer fließender. Mit dem Zusammenwachsen fremder Kulturen begegnen wir immer häufiger dem Begriff der Interkulturalität. Auch in der Literaturwissenschaft rückt die Lage der Interkulturalität immer stärker ins Zentrum. Dieser Literaturbereich ist insbesondere von den Werken der Schriftsteller mit Migrationshintergrund vertreten, die nach Deutschland umzogen oder in Deutschland geboren und aufgewachsen sind. In dieser Arbeit, die sich auf die interkulturelle Literatur konzentriert, wird versucht, der autobiographische Roman von Nilgün Taşman zu analysieren. Ziel dieser Arbeit ist es, den Roman ,,Ich träume deutsch und wache türkisch auf: Eine Kindheit in zwei Welten”, im interkulturellen Bereich zu untersuchen um die interkulturellen Aspekte zu ermitteln. Infolgedessen sollen die Probleme und Wahrnehmungen, die im Zusammenspiel der deutschen und türkischen Kultur auftreten, am Beispiel von Nilgün Taşmans Arbeit objektiv aufgedeckt werden. Schlüsselwörter: Interkulturalität, Interkulturelle Literatur, Deutsch-Türkische Literatur