Molla Câmî'nin Yusuf u Züleyha mesnevîsinin şârihi bilinmeyen bir şerhi (110b-165b varakları arası transkripsiyonlu metin-inceleme)
A commentary whose commentator is unknown on Yusuf and Züleyha of Molla Câmî (An analysis-the text with its transcription)
- Tez No: 636469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞIĞVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Molla Câmî, Yûsuf u Züleyhâ, Şârih, Şerh, Molla Cami, Yusuf u Züleyha, Commentator, Paraphrase
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmada, Molla Câmî'nin meşhur Yûsuf u Züleyhâ isimli mesnevisinin şârihi bilinmeyen bir kişi tarafından yapılmış şerhinin 110b-165b varaklarının arası trans¬kripsiyonlu bir şekilde Latin harflerine aktarılmıştır. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, TY Nr: 3516'da kayıtlı olan eserin tek nüshası esas alınarak trans-kripsiyonlu metni oluşturulmuştur. Çalışmada, Arap, Fars ve Türk edebiyatında Yûsuf u Züleyhâ konulu eserler kısaca tanıtılmış, Molla Câmî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve şerh edilen eser çeşitli yönlerden incelenmiştir. Eserin şârihi henüz tespit edilmediği için şârih hakkında bilgi verilmemiştir. Çalışmanın sonuna metnin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için sözlük eklenmiştir. Çalışma, bu özellikleriyle Molla Câmî'nin Yûsuf u Züleyhâ isimli eseri üzerine yapılan çalışmalara ayrı bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With this work, the leaves of 110b-165b of the mesnevi named Yusuf u Züleyha of Molla Cami, which is paraphrased by an unknown person, was transcribed into Latin letters. Based on the single copy of the work recorded in Istanbul University Library with TR Ny: 3516, a transcripted text was created. In this study, the works on Yusuf u Züleyha in Arab, Persian and Turkish Literature are briefly introduced, information about the life and literary personality of Molla Cami is given and the paraphrased work is examined from various aspects. Since the author of the work has not been determined yet, no information has been given about the commentator. At the end of the study, a dictionary has been added for a better understanding of the text. The study will contribute to other studies on Molla Cami's work Yusuf u Züleyha with these features.