Mollâ Câmî'nin Yûsuf u Züleyha mesnevîsinin şârihi bilinmeyen bir şerhi (220b-274a varakları arası transkripsiyonlu metin-inceleme)
A commentary whose commentator is unknown on Yûsuf and Züleyha of Molla Câmî (An analysis-the text with its transcription)
- Tez No: 717165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞIĞVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mollâ Câmî, Yûsuf u Züleyhâ, şârih, şerh, Mollâ Câmî, Yûsuf u Züleyhâ, commentator, commentary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışmada, Mollâ Câmî'nin Yûsuf u Züleyhâ mesnevisinin, şârihi bilin¬meyen bir şerhinin 220b-274a varakları, transkripsi¬yonlu bir şekilde Latin harflerine aktarılmış, metin çeşitli yönlerden incelenmiş, Mollâ Câmî ve Yûsuf ile Züleyha mesnevileri hakkında bilgi verilmiştir. Transkripsiyonlu metin oluşturulurken İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, TY No: 3516'da kayıtlı tespit edilebilen tek el yazma nüsha esas alınmıştır. Metnin doğru anlaşılması amacıyla çalış¬manın sonuna sözlük eklenmiştir. Bu eser üzerinde daha önce belli varak araları dört kişi tarafından çalışılmış olup bu çalışma ile Mollâ Câmî'nin Yûsuf u Züleyhâ mesnevisinin şerhi tamamlanmış olacaktır. Çalışmalar bir bütün hâline getirildiği zaman, Mollâ Câmî'nin Yûsuf u Züleyhâ isimli eseri üzerine yapılan çalışmalara ışık tutacağı ve kaynak niteliği taşıyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the commentary –whose annotation is unknown- of Mollâ Câmî's mas¬navi named Yûsuf u Züleyhâ the leafs 220b-274a has been transcribed into Latin letters, the text has been analyzed from various aspects and information was given about Mollâ Câmî's Yûsuf u Züleyhâ masnavi. While creating the transcribed text, the only idetifiable manuscript copy registered in Istanbul University Lib¬rary, TY No: 3516 was taken as basis. A dictionary has been added at the end of the study in order to understand the text correctly. This work has been worked on by four people between certain pages before, and with this study, the commentary of Mollâ Câmî's Yûsuf u Züleyhâ masnavi will be completed. When the studies are brought together as a whole, it is thought that the studies on Mollâ Câmî's Yûsuf u Züleyhâ will shed light and be a source.