İbn Rüşd'ün Cevâmi'u'l-Kevn ve'l-Fesâd'ı temelinde Oluş ve Bozuluş Teorisi
Averroes' Coming-to-be and Passing-away Theory in terms of epitome of de generatione et corruptione
  1. Tez No: 636495
  2. Yazar: NESİBE BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, Oluş, Bozuluş, Cevâmi, Doğa Felsefesi, Averroes, Coming-to-be, Passing-away, Epitome, Natural Philosophy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez, İbn Rüşd'ün oluş ve bozuluş teorisini Cevâmi'u'l-Kevn ve'l-Fesâd'ı (Oluş ve Bozuluş Küçük Şerhi) temelinde, konu hakkında Aristoteles başta olmak üzere belli başlı görüşler göz önünde bulundurularak felsefî bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Konumuzun temel amacı; İbn Rüşd'ün Cevâmi'u'l-Kevn ve'l-Fesâd'ı temelinde oluş ve bozuluş teorisini nasıl anladığını ortaya koymaktır. İbn Rüşd'ün oluş ve bozuluş teorisi“kevn ve fesâd”başlığında incelenmektedir. Doğa felsefesinin üçüncü kitabı olan Kevn ve Fesâd ay altıâlemdeki varlıkları incelemektedir. Aristotelesçi çizgiyi takip eden İbn Rüşd, Oluş ve Bozuluş'a farklı türlerde şerhler yazmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde İbn Rüşd'ün oluş ve bozuluş teorisini anlamanın zeminini oluşturması bakımından genel olarak Yunan ve İslam filozoflarının oluş ve bozuluş teorisi hakkında görüşlerine yer verilmiştir. İbn Rüşd'ün oluş hakkında yapmış olduğu çalışma genel olarak tanıtılmıştır. İkinci bölümünde İbn Rüşd'ün Cevâmi'u'l-Kevn ve'l-Fesâd'ı bağlamında oluş teorisi tasvir edilmektedir. Maddî âlemdeki basit cisimler temelinde meydana gelen hareketlilikler ve zatî, arazî olması bakımından değişimler açıklanmaktadır. Bu bağlamda ilgili filozoflara ve eserlere atıf yapılmaktadır. Üçüncü bölümünde Aristoteles'in Oluş ve Bozuluş'u ile İbn Rüşd'ün Cevâmi'u'l-Kevn ve'l-Fesâd'ı özetlenerek karşılaştırılmaktadır. İki eser mukayese edilerek İbn Rüşd'ün oluş ve bozuluş teorisine katkıları ortaya koyulmaktadır. Oluş ve bozuluş teorisi kuramsal olarak değişime uğrayan doğal cisimleri konu etmektedir. İbn Rüşd, maddi varlık ve varlıkların deviniminden ortaya çıkanmaddî cisimleri açıklamaktadır. Cisimlerin meydana gelmesinde etkin, zatî ve arazî farklılığı olan, üç tür değişimi ele almaktadır. Ona göre her varlığın dayandığı nedenleri vardır. Oluş ve bozuluşa tâbi olan varlıklar dört nedene dayandırılmaktadır. Varlığın şansa dayalı ya da tesadüfî olarak açıklanması mümkün görülmemektedir. İbn Rüşd, Aristotelesçi teoriyi devam ettirerek geleneğin anlaşılmasına, yer yer farklılıklar olsa da konunun özünün burhanî olarak özetlenmesine ve aktarılmasına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, philosophical analyze method used and basically Aristotle's views evaluated, aims to analyze the Averroes'“coming-to-be and passing-away”theory according to his book Epitome of De Generatione et Corruptione. The main aim of this study is to reveal Averroes' views about“coming-to-be and passing-away”theory in terms of Epitome of De Generatione et Corruptione. Averroes examines“coming-to-be and passing-away”theory entitled“kevn and fesâd”. Following the Aristotelian path, Averroes writes different commantaries about Aristotle's De Generatione et Corruptione. The first section of this paper examines the views of the Greek and Islamic philosophers about“coming-to-be and passing-away”theory. The work of the Islamic philosopher Averroes about the coming-to-be is introduced in general. The second section, giving a brief synopsis of the relevant literature, the theory of“coming-to-be”is defined in terms of Averroes'Epitome of De Generatione et Corruptione book. The movements that occur on the basis of simple objects at the nature and the personal and symptomatic changes are explained. Third section, comparing Aristotle's De Generatione et Corruptione and Averroes'Epitome of De Generatione et Corruptione, reveals the contributions of Averreos to“coming-to-be and passing-away”theory.“Coming-to-be and passing-away”theory deals with natural bodies that have changed. Averroes explains the objects emerging from the being or the movement of the being. He evaluates three types of personal and symptomatic changement are effective at the being of objects. According to him, there are reasons for which every being is based. Beings subject to generation and corruption are based on four reasons. It does not seem possible to explain the being as chance or coincidence. Ibn Rushd continued the Aristotelian theory, contributed to the understanding of the tradition and in spite of some different comments, he succeed to summarize and narrate the subject.