Ömer Nesefi tefsirinde Şuara ve Neml sürelerinin tahkik ve değerlendirmesi
Omar Nasafi's commentary edition and evaluation the surah ash-Shu'ara' and an-Naml
- Tez No: 636496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, Şu'ara Sûresi, Neml Sûresi, et-Teysîr, Tefsir, Omar an Nasafi, Surah Shu'ara, Surah Naml, at-Tayseer, Commentary Of Quran
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ömer Nesefi'nin eserlerinden biri olan et-Teysir fi't-Tefsir, el yazması birçok nüshası bulunmaktadır. Bu çalışmamızda Şu'ara ve Neml Sûrelerinin tahkik ve değerlendirmesini çalıştık. Nesefi'nin, Kur'ân ilimlerine hakimiyeti, geniş kaynak kullanımı Şu'ara ve Neml Sûrelerinde kendisini göstermektedir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde müellifin sûre ve âyetlerde başvurduğu yöntemi, konusu, kaynak ve amacı hususunda bilgi verildi. Birinci bölümde tefsirin Ulûmi'l-Kur'ân rivayet ve dirayet açısından yöntemi hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde et-Teysir'in el yazmasının iki farklı nüshası karşılaştırıldı. Bunlardan ilki Manisa İl Halk Kütüphanesi, 67 numarada kayıtlıdır. Sekiz ciltten oluşan bu elyazması eser, esas kabul edilerek bu nüshaya ا(أليف/elif) simgesi verildi. Karşılaştırılan ikinci nüshaya ise ب (الباء/ ba) simgesi verildi. Her iki nüshanın metinlerdeki eksik ve fazlalıkları dipnotlarda yazılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
“at-Tayseer fi al-Tafseer”is one of the studies of Omar Nasafi. There are examples of manuscripts of this work. However, it has not been published. We have studied the edition and evaluation of Shu'ara and Naml from this study. In his study, extensive use of resources is the first feature of Qur'anic sciences that is immediately apparent in the interpretation of Surat Shu'ara and Naml. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, information was given about the method, subject, source and purpose that the author applied in surah and verses. In the first chapter, information is given about the method of exegesis in terms of acumen, narration and Ulumu'l-Qur'an. In the second part, two different copies of the manuscript of at-Tayseer were compared. The first of these is registered in Manisa Provincial Public Library, number 67. This manuscript, consisting of eight volumes, was accepted as the basis and was given the symbol ا(elif). The second copy was given the symbol )بba). The pros and cons of both copies were tried to be written.