Analysis of relationship between compulsive, impulsive and hedonic buying tendencies with online shopping
Kompulsif, plansız ve hedonik alışveriş eğilimleri ile çevrimiçi satınalma arasındaki ilişki analizi
  1. Tez No: 636614
  2. Yazar: GİZEM HOŞER IRMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YOLBULAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kompülsif Satınalma Eğilimi, Plansız Satınalma Eğilimi, Hedonilk Satınalma Eğilimi, Kompulsif Satınalma Bozukluğu, Online Shopping, Compulsive Buying Tendency, Impulsive Buying Tendency, Hedonic Buying Tendency, Compulsive Buying Disorder
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde internet kullanımının gittikçe yaygınlaşması dijital çağın da sunmuş olduğu fırsatlarla birlikte çevrimiçi alışverişe olan eğilim gittikçe artmıştır. Özellikle yaşadığımız bu çağda günün zamanla birer yarış halini alması bireylerin, kurumların ya da özel firmaların ihtiyaçlarına çabuk, zahmetsiz , en uygun fiyatla ve uygun ödeme olanakları ile ulaşmak istemelerine sebep olmaktadır. Tüm bu fiziki nedenlerden başka, satın alıcının psikolojik eğilimlerinin de alışveriş hareketinin doğmasına sebebiyet verdiğini yapılan araştırmalar göstermiştir. Hastalık boyutunda da alışveriş yöneliminin varlığı literatürde ortaya konulmuştur. Kompulsif, plansız ve hedonik satın alma eğilimlerinin bireyler üzerindeki etkileri ile çevrimiçi satın alma bağının varlığı bu araştırmada analiz edilmiştir. Özellikle amaçlanan elde edilen veriler ile gelecek araştırmalara ışık tutmak ve özellikle çevrimiçi satıcılara müşterileri hakkında veriler sunmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış olup, ankette katılımcıların demografik bilgileri, çevrimiçi alışveriş alışkanlıkları ile çevrimiçi satın alma davranışlarını analiz etmek adına bazı ifadeleri cevaplamaları beklenmiştir. 502 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS programı yardımı ile Cronbach's Alpha analizi, Faktör Analizi, Korelasyon ve Regresyon analizlerine tabi tutulmuşlardır. Araştırma analiz ve bulgular bölümünde, kompulsif alışveriş eğiliminin her boyutunun çevrimiçi alışveriş sıklığı ile anlamlı ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğu gözlenmiştir, ayrıca impulsif ve hedonik alışveriş eğilimlerinin boyutlarının da çevrimiçi alışveriş ile pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today with the increasing use of the Internet and the opportunities offered by the digital age, the trend towards online shopping has gradually increased. In the first part of research basic concepts will be examined and preliminary information will be provided. In the second part, it is aimed to reveal similar and different aspects of the researches after the detailed literature review is completed. Especially in this age that we live, the fact that the day becomes a race in time causes individuals, institutions or private companies want to reach their needs quickly, effortlessly, with the most affordable prices and appropriate payment opportunities. For all these environmental reasons, research has shown that the psychological tendencies of the buyer cause their shopping movement to be born. The presence of the shopping tendency in the disease dimension has been revealed in the literature. In this research, compulsive, unplanned and hedonic buying tendencies on consumers and the relationship between online shopping were analysed. The aim of the research, in particular, is to ensure that the data obtained shed light on future research, and especially to present data to online sellers about their customers. The questionnaire was used as a data collection tool in the research, and the participants were expected to answer some expressions in order to analyse demographic information, online shopping habits and online buying behaviour. The data obtained from 502 participants, were subjected to Cronbach's Alpha analysis, Factor Analysis, Correlation and Regression analysis via SPSS program. In the research analysis and findings section, all dimensions of compulsive shopping tendency have been observed to have a meaningful and positive relationship with the online shopping frequency, and also the dimensions of the impulse and hedonic shopping tendencies have a positive and significant relationship with online shopping.