Kur'an perspektifinden aile hayatında kadın
Women in family life from the perspective of Koran
  1. Tez No: 636674
  2. Yazar: RABİA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Âyet, Hadîs, Kadın, Aile, Nikâh, Kavvam, Libas, Mahremiyet, Mehir, Miras, Talak, İddet, Koran, Verse Of the Koran, Hadith, Woman, Family, Marriage, Maintainer, Garment, Spouse, Privacy, Bridewealth, Legacy, Divorce, Period of Delay
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünyevileşme ve teknoloji kirliliği ile birlikte esen ve toplum vicdanında yer bulmayan değişim rüzgârları, birçok anlayış gibi aile anlayışımızın da içini boşalttı. Her birimizin hayatına dokunan yönü olan ailenin, yeni anlamlar yüklemeden zaten var olanı açığa çıkararak içinin doldurulması, doğal sınırlarına çekilip sınırlarının kalın çizgilerle belirlenmesi ve onun kendi bütünlüğünün sağlanması, her ailede görülebilecek ufak tefek aksiliklerin ya da ciddi uyuşmazlıkların hallini sağlayacak girişimlerin sonuçlanması; kadın ya da erkeğin kendilerini saf dışı bırakması, ya da birbirini saf dışı etmesi veya güç yarışına girmesiyle değil; güvenilirliğini ve yeterliliğini ispatlamış bireylerin aileye yüklenilen mânâları (ahlaki ölçülenme, iman öğretimi, dava birliği, hedef birliği, gönül hoşnutluğu) ve aileye dair değerleri (sevgi, saygı, hürmet, ilgi-alâka, fedakârlık, sabır, emek, güven, vefa, adalet, emanet, mahremiyet, istişare, teenni, huzur, rahmet, sükûnet) kendilerinde barındırmalarıyla mümkündür. Bu vesile ile soyut olan aile kavramı kadın özelinde somutlaştırılmış, toplumun ailelerden, ailelerin de kadın ve erkekten oluşup şekillendiğinin farkındalığıyla birey olmanın sorumluluğu, farklılıklara toleranslı olmanın gerekliliği, kadın ve erkeğin yuvalarında bütünleşmesinin ve dengeleşmesinin değerliliği, kadın olmanın ailede neye karşılık geldiği, kadın ve ailenin iç içeliği; kadından aileye, aileden kadına tevarüs eden şeylerin/değerlerin mezc ediciliği; birbirlerinin hayat menbaı ve merkez noktaları olmaları göz ardı edilmeyen bir perspektifle gözlem altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Blowing with technological pollution and materialism winds of change which can't find place in the conscience of the society has emptied, like many others, our family conceptions. Family which touches the lifes of each of us, realizing it by revealing already existing meanings in it without attributing new ones, withdrawing to its natural borders and highlighting the borders and ensuring its integrity, dealing with minör mishaps or serious conflicts that may occur in each family is possible when the individuals who have proved their reliability and competence have meanings attributed to family (moral measurement, faith teaching, unity of cause, unity of objective, heart satisfaction) and values of family (love, esteem, reverence, care, sacrifice, patience, labour, confidence, fidelity, justice, trust privacy, consultation, peace, mercy, quiescence, poise) but not possible when man or woman eliminate each other or enter the race for power. Hereby, the concept of family which is abstract is embodied in the case of wo-men, the responsibility of being an individual with the awareness that the society consists of families and families consist of woman and man, the necessity of being tolerant of defferences, the value of integration and balancing of woman and man in their home, what it means to be a woman in family, the blend of the things/values that pass from woman to family or from family to woman, the fact that they are the source of life and center points of each other was taken under observation with a perspective that is not ignored.