Yabancılara Türkçe öğretimi için oluşturulmuş eğitsel web sitelerinin kullanılabilirlik ve öğretici görüşleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of educational websites developed for teaching Turkish to foreigners in terms of usability and educator views
  1. Tez No: 636694
  2. Yazar: VELİ GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Eğitsel Web Sitesi, Öğretici Görüşleri, Kullanılabilirlik, Uzaktan Eğitim, Web 2.0, Çevrim içi Öğrenme, Teaching Turkish to Foreigners, Educational Website, Educator Opinions, Usability, Distance Learning, Web 2.0, Online Learning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yabancılara Türkçe öğretimi alanında sınıf içinde ve dışında öğrenicilerin teknoloji kullanarak erişebileceği“yerli kaynaklı”öğretim materyallerinin sayısı oldukça sınırlıdır. Bu kapsamda araştırmanın amacı öğrencilere teknolojik öğretim materyali sağlayan; 3 Dakikada Türkçe, Türkçe Öğreniyorum ve Türkçe Öğretim Portalı eğitsel web sitelerinin kullanılabilirliğini, öğretici görüşleri açısından değerlendirmek ve alandaki öğreticilerin hem interaktif materyal kullanımlarının ne düzeyde olduğunu görerek eğitsel web siteleri hakkındaki görüşlerini ortaya koymak hem de öğreticilerde dijital ortamlara yönelik farkındalık oluşturmaktır. Çalışmada karma araştırma tasarımlarından,“tamamen karma eşzamanlı eşit statülü tasarım”kullanılmıştır. Bu karma araştırma modeli, nitel ve nicel aşamaların eşit ağırlıkta olduğu ve bunların araştırmanın bir ya da birden fazla bileşeninde aynı anda karma yapıldığı tasarım modelidir (Leech ve Onwuegbuzie, 2009). Nicel verilerin analizinde 'tarama yöntemi', nitel verilerin analizinde ise 'durum çalışması' yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini; yabancı dil olarak Türkçe öğreten, seçili eğitsel web sitelerini öğretme amaçlı kullanan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 100 öğretici oluşturmaktadır. Bu eğitsel web siteleri kullanılabilirlik kriterleri ve öğretici görüşleri açısından karşılaştırılmıştır. Söz konusu üç eğitsel web sitesinin tercih edilme sebepleri olarak alanyazın taraması sonucu 20 kritere (Ek1) ulaşılmış, bu kriterler 10 öğretici görüşüyle desteklenmiştir. Öğreticilerin belirtilen üç eğitsel web sitesinin kullanılabilirliği hakkındaki algılarını ölçmek için Ateş (2010) tarafından geliştirilen“Eğitsel Web Sitesi Değerlendirme Ölçeği (EWSDÖ)”; öğreticilerin belirtilen üç eğitsel web sitesine yönelik değerlendirmelerini ve alan yeterliliklerini incelemek için tarafımızdan geliştirilen“Öğretici Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğreticilerin cinsiyetlerine, bilgi ve iletişim teknolojilerini eğitimde kullanmaya yönelik bir eğitim alıp almama durumlarına, bilgi ve iletişim teknolojilerini öğretim amaçlı kullanmada kendilerini yeterli görüp görmeme durumları ile her üç eğitsel web sitesinin kullanılabilirliğine yönelik algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. EWSDÖ'ye göre 3 Dakikada Türkçe Eğitsel Web Sitesi'nin (3DTEWS) en yüksek puan aldığı alt boyut“teknik özellikler”(% 83.13) iken, en düşük puan aldığı alt boyut ise“yönlendirme ve kullanım kolaylığı”(% 51.08)'dır. 3DTEWS için öğreticilerin görüşlerine bakıldığında öne çıkan görüş; oldukça başarılı, kullanışlı ve faydalı görülmesi olmuştur. Öğreticilerin görüşlerinden öne çıkan öneri ise, A1 gibi diğer düzeylerin de (A2, B1, B2, C1) siteye eklenmesi gerektiğidir. EWSDÖ'ye göre Türkçe Öğreniyorum Eğitsel Web Sitesi'nin (TÖEWS) en yüksek puan aldığı alt boyut“içerik”(% 82.31) iken, en düşük puan aldığı alt boyut ise“yönlendirme ve kullanım kolaylığı”(% 54.92)'dır. TÖEWS için öğreticilerin görüşlerine bakıldığında öne çıkan görüş; oldukça başarılı, kullanışlı ve faydalı görülmesi olmuştur. Öğreticilerin görüşlerinden öne çıkan öneri ise, sitenin içerik olarak çeşitli konularda zenginleştirilmesi gerektiğidir. EWSDÖ'ye göre Türkçe Öğretim Portalı Eğitsel Web Sitesi'nin (TÖPEWS) en yüksek puan aldığı alt boyut“tasarım ve görsel”(% 87.06) iken, en düşük puan aldığı alt boyut ise“yönlendirme ve kullanım kolaylığı”(% 57.83)'dır. TÖPEWS için öğreticilerin görüşlerine bakıldığında öne çıkan görüş; oldukça başarılı, kullanışlı ve faydalı görülmesi olmuştur. Öğreticilerin görüşlerinden öne çıkan öneri ise, teknik aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
In the field of teaching Turkish to foreigners, the number of“domestically generated”teaching materials that learners can use via technology inside and outside of the classroom is very limited. In this context, the purpose of this study is to evaluate the usability of educational websites 3 Dakikada Türkçe, Türkçe Öğreniyorum ve Türkçe Öğretim Portalı which provide students technological teaching materials in terms of educator views and to reveal the views of the educators in the field on educational websites by seeing the level of interactive material usage, and to raise awareness of the digital environment among educators. In the study, one of the mixed method research designs,“ Fully mixed concurrent equal status design ”was used. This mixed research model is the design model in which the qualitative and quantitative stages are of equal weight and they are mixed in one or more components of the research at the same time. (Leech ve Onwuegbuzie, 2009). While“screening method”was used in the analysis of quantitative data,“case study”method was used in the analysis of qualitative data. The sample of the study consists of 100 educators who teach Turkish as a foreign language and use selected (i.e. 3 Dakikada Türkçe, Türkçe Öğreniyorum and Türkçe Öğretim Portalı) educational websites for teaching and agree to participate in the study voluntarily. These educational websites have been compared in terms of usability and educators' views. After literature review, it was reached to 20 criteria (Appendix 1) as for choosing these thee educational websites and those criteria was supported by 100 educator opinions. While“Educational Web Site Evaluation Scale (EWSDÖ)”developed by Ateş (2010) was used to measure educators' perceptions about the usability of the three selected educational websites;“Educator Interview Form”composed by us was used to analyze educators' evaluations towards three educational websites and their field competencies. According to our findings, there is no significant differences in the educators' perception towards the usage of these educational websites based on their gender, whether they received training to use information and communication technologies in education or whether they consider themselves competent in using information and communication technologies for teaching purposes. According to EWSES, the highest score sub-dimension of the in 3 Dakikada Türkçe Educational Web Site (3DTEWS) was“technical features”(% 83.13), while the lowest score was“ease of guidance and use”(% 51.08). The prominent opinion of the educators for 3DTEWS was it had been seen as very successful, useful and helpful. The suggestion that stands out from the opinions of the educators was that other levels (A2, B1, B2, C1) such as A1 should be added to the site. According to EWSES, the highest score sub-dimension of the in Türkçe Öğreniyorum Educational Web Site (TÖEWS) was“content”(% 82.31), whereas the lowest score was“ease of orientation and use”(% 54.92). The prominent opinion of the educators for TÖEWS was it had been seen as very successful, useful and helpful. The suggestion that stands out from the opinions of the teachers was that the site should be enriched in various subjects in terms of content. According to the EWSES, the highest score sub-dimension of the in Türkçe Öğretim Portalı Educational Web Site (TÖPEWS) was“design and visual”(% 87.06), while the lowest score was“ease of orientation and use”(% 57.83). The prominent opinion of the educators for TÖPEWS, was it had been seen as very successful, useful and helpful. The suggestion that stands out from the opinions of the teachers was that technical defects should be corrected.