Klasik tarihî romanda karakterleştirme
Characterization in classical historical novel
- Tez No: 636722
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ERAYDIN ARGUNŞAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karakterleştirme, Klasik Tarihî Roman, Tarih ve Roman, Roman Teorisi, Edebiyat Terimleri, Edebiyat Tarihi, Characterization, Classical Historical Novel, History And Novel, Novel Theory, Literature Terms, History Of Literature
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 441
Özet
Klasik Tarihî Romanda Karakterleştirme başlıklı tezde, tarihle ilgili roman/tarih konulu roman, tarihî roman, tarih-roman, devir romanı, yeni tarihselci roman gibi terimler değerlendirilerek 'klasik tarihî roman' tanımı yapılmıştır. Bu tanım, konuyla ilgili terim eksikliği problemine yönelik eleştirilere cevap vermiş ve romanın ögelerinden biri olan karakterleştirmeye yönelmiştir. Çünkü incelemelerde karakterleştirmenin romanın diğer ögeleri üzerinde de etkili olduğu fark edilmiştir. Bu çalışmada öncelikle karakterleştirme etrafındaki teori ve teknikler konusunda terim ve anlayış birliğini sağlamak amaçlanmıştır. Bundan başka 'tarihî roman tiplerle kurulur' cümlesinin klasik tarihî romanlar için genel geçer bir ifade olduğu görülmüştür. Sonuç olarak da çalışmada 'karakter' terimi, roman varlıkları için genel bir ifade olarak kullanılmış, düz (sosyal tip, stereotip) ve değişken karakter terimleri şeklinde de ayrım yapılmıştır. Tarihî romanlarda, bu karakterlerin romanın başından sonuna kadar aynı özelliği taşımadıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle de karakterleştirmenin bir süreç olduğu kabul edilmiş ve bu sürece ortak olan karakterlerin teknik, tematik ve yaratma özgürlüğü bakımından anlatı söylemindeki yeri üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmelerde karakterin 'ima edilen cisimliliği'ni tarihî kişiler ve yaratma karakterler bakımından anlamlandırmak için birden fazla yönteme ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmanın alt başlıklarından da anlaşılacağı üzere; yazar, okur, anlatı ve toplum merkezli eleştiri yaklaşımları üzerine detaylı düşünülmüştür. Edebiyatın psikoloji, felsefe, sosyoloji ve tarih gibi pek çok disiplinle ilişkili olması da bu yaklaşımı anlamlı kılmaktadır. Son olarak bu çalışmada fikir birliğine ulaşılamamış konulara odaklanıldığını vurgulamak gerekir. Bu nedenle daha önceki tezlerde yapılmış olan kronolojik roman sınıflandırmalarına ve özetlerine yer verilmemiş, tezin giriş bölümünde ayrıntılı biçimde açıklanan tezin savına yönelik hedefler gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study titled 'Characterization in Classical Historical Novel', the term 'classical historical novel' has been defined by evaluating the terms such as 'novel about history / history themed novel', 'historical novel', 'history-novel', 'period novel', 'new historicist novel'. This definition is a response to the criticism noting that there is a lack of terms on the subject and focuses on characterization, one of the elements of the novel. It has been seen that the characterization is effective on other elements of the novel in the studies. The aim of the study is to provide the unity of terms and understanding about theory and techniques around characterization. The study also aims to prove that the sentence 'historical novel is established with flat/static characters' is a conventional statement for historical novels. As a result, the term 'character' has been used as a general expression for the novels, and a distinction has been made within the terms as static characters (social type, stereotype) and dynamic characters. It has been determined that these characters do not have the same features from the beginning until the end in the historical novels. For this reason, it has been accepted that the characterization is a process. Some evaluations have been made about the place of the characters involved in this process in narrative discourse, technically and thematically and in terms of freedom of creativity. In these evaluations, more than one method was required to make sense of the 'implied corporeity' of the character in terms of historical people and fictional characters. As it is understood from the subheadings of the study, the critique approaches based on 'author', 'reader', 'narration' and society have been considered in detail. The fact that literature is related to many disciplines such as psychology, philosophy, sociology, and history makes this approach significant. In conclusion, it should be noted that the present study addresses subjects that have not been agreed on yet. For this reason, the chronological novel classifications and summaries made in the previous studies were not included in the study. It has been tried to fulfil the objectives regarding the thesis explained in detail in the introduction part of the study.