5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında manevi, mali veya bağlantılı haklara tecavüz suçu (FSEK md. 71)
Crimes of infringement of moral, financial and related rights within Intellectual and Artistic Works Code numbered 5846
- Tez No: 636743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku, Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, Telif Hukuku, Telif Ceza Hukuku, Telif Hakkı İhlali, Eser, Eser Sahibi, Manevi Haklar, Mali Haklar, Bağlantılı Haklar, Criminal and Criminal Procedure Law, Intellectual and Artistic Works Law, Copyright Law, Criminal Law of Copyright, Copyright Infringement, Work, Work Owner, Moral Rights, Financial Rights, Related Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Tarihsel süreç içerisinde insanlığın adeta gelişmişlik ölçütü olan fikir ve sanat eserleri, ilk ortaya çıktığı günden bu yana aslında bir mülkiyete konudur. Fikir ve sanat eserleri onu emeği ile oluşturan, ortaya çıkaran kişilerden bağımsız bir biçimde düşünülemez. Elbette bir tür mülkiyete konu olan fikir ve sanat eserlerinin hukuk alanı tarafından korunmaması söz konusu değildir. Henüz son yüzyıllarda gelişen bir kavram olsa da fikir ve sanat eserleri artık hukuk tarafından korunma altına alınmaya çalışılan eserler olup bu eserlerin sahiplerine belli haklar tanınmıştır. Yapılan koruma yalnızca özel hukuk yaptırımları ile sınırlı değildir. Fikir ve sanat eserleri ayrıca ceza hukuku yaptırımları ile de koruma altına alınmıştır. Çalışmamızda esas itibariyle fikir ve sanat eserlerinin cezai açıdan korunması amacıyla düzenlenen manevi, mali veya bağlantılı haklara tecavüz suçları incelenmiştir. Ancak suç tipi incelemesinden önce suç tiplerinin özel hukuk düzenlemeleri ile olan bağlantısından ötürü fikir ve sanat eserleri hukuku ana hatlarıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Buradan hareketle iki bölümden oluşan çalışmamızda, ilk bölümde genel olarak fikir ve sanat eserleri hukukundan bahsedilmiş, telif hukuku olarak da adlandırılan fikir ve sanat eserleri hukukundaki suçların genel esasları incelenmiştir. İkinci bölümde ise inceleme konumuz olan suç tiplerinin ceza hukuku açısından irdelenmiştir. Bu kapsamda suçlardaki tipiklik unsuru açıklanmış, örneklerle ve mahkeme kararlarıyla suçları oluşturan hareketler somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Ardından suçun hukuka uygun olmasını sağlayan hukuka uygunluk sebepleri incelenmiştir. Son olarak suçun özel görünüş şekilleri ve muhakemesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Intellectual and artistic works, which are almost a measure of development of humanity in the historical process, have been the subject of property since the day it first appeared. Intellectual and artistic works cannot be considered independently from the people who create and reveal it with his labor. Of course, it is not possible to protect the intellectual and artistic works that are the subject of some kind of property without legal order. Even though it is a concept developed working in the last centuries, intellectual and artistic works are now the works that are tried to be protected by law and the owners of these works have been given certain rights. The legal protection is not limited to the private law sanctions. Intellectual and artistic works are also protected by criminal law sanctions. In our study, the crimes of infringement on moral, financial or related rights, which are mainly organized for the purpose of criminal protection of intellectual and artistic works, were examined. However, due to the connection of crime types with private law arrangements, the law of intellectual and artistic works was tried to be outlined before the crime type examination. In our study, which consists of two parts, the law of intellectual and artistic works is mentioned in the first part, and the general principles of crimes in the law of intellectual and artistic works, also called copyright law, are examined. In the second part, the types of crime, which are the subject of our investigation, are examined in terms of criminal law. In this context, the typical feature of crimes vii was explained, and the movements that constitute the crimes were tried to be made concrete by examples and court decisions. Then, grounds for justification, which ensure that the crime is lawful, are examined. Finally, the specific appearances of the crime and the procedural rules were emphasized.