Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda eser sahibinin mali haklarına tecavüz halinde tecavüzün ref'i davası
The annihilation of the infringement in case a violation of economic rights of the author in accordance with the Law on Intellectual and Artistic Works
- Tez No: 613944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet, Eser Sahibinin Mali Hakları, Mali Hakların İhlali Halinde Tecavüzün Ref'i Davası, Üç Kat Bedel, Copyright, Economic Rights, The Annihilation of The İnfringement in Case a Violation of Economic Rights, Treble Penalty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca eser sahibinin manevi ve mali haklarının ihlali halinde eser sahibine Kanunun 66. Maddesinde düzenlenen tecavüzün ref'i davası açma yetkisi tanınmıştır. Bu çalışmada, eser sahibinin mali haklarının ihlali halinde devam eden tecavüzün durdurulması ve sonuçlarının giderilmesi için hak sahibine tanınan bir hukuki koruma yöntemi olan tecavüzün ref'i davası incelenmekte ve bu dava kapsamında“üç kat fazla bedel”talebinin hukuki niteliği ve hesaplanma yöntemi doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları ışığında tartışılmaktadır. Çalışmada ayrıca, tecavüzün giderilmesi davası ile Kanun'da düzenlenmiş diğer hukuk davaları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pursuant to the Law No. 5846 on Intellectual and Artistic Works, in case of violation of the moral and economic rights of the author, the author of the work is authorized to open a case for the elimination of rape regulated in Article 66 of the Law. In this study is to investigate the case of the rape removal which is a legal protection method that is granted to the author to stop the ongoing rape in case of violation of the economic rights of the author and within the scope of this case, the legal nature of the“treble penalty”claim and the method of calculation are discussed in the light of the opinions in the doctrine and the case-law of the Supreme Court. The study also compared the case of the annihilation of the infringement and other legal cases regulated in the Law.