Uncovering the relationship between student engagementand organizational culture in a public university in Turkey
Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde öğrenci katılımı veörgütsel kültür arasındaki ilişkinin belirlenmesi
  1. Tez No: 636759
  2. Yazar: ERSAN BORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP EMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci katılımı, örgüt kültürü, yükseköğretim, Student engagement, organizational culture, higher education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Öğrenci katılımı hem istenen öğrenci kazanımları hem de yükseköğretim politika ve uygulamalarının kalitesi ile ilişkili olduğundan, son yıllardaki yükseköğretim çalışmalarında önemli bir fenomen haline gelmiştir. Öğrenci katılımı, öğrencilerin çalışmalarına ayırdıkları zaman ve enerji ve etkili bir eğitim ortamı yaratmak adına harcanan kurumsal çabalar olarak tanımlanmaktadır. İlgili literatür örgütsel özelliklerin öğrenci katılımındaki rolü hakkında kapsamlı bilgiler verse de öğrenci katılımına örgüt kültürü üzerinden değinen çok az çalışma yapılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada yükseköğretimde öğrenci katılımı ile örgüt kültürü arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. İlişkisel tarama deseninin kullanıldığı bu araştırmanın örneklemini bir devlet üniversitesinde kayıtlı toplam 429 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, Öğrenci Katılımı Ölçeği ve Örgüt Kültürü Değerlendirme Envanteri (ÖKDE) ile toplanmıştır. Bu çalışmada ÖKDE'nin Türkçe formuna yapılan doğrulayıcı faktör analizi üç faktörlü yapısını doğrulamış ve toplamda üç kültür tipi – yenilikçi-takım, piyasa ve hiyerarşi – ortaya koymuştur. Sonuçlar öğrenci katılımı ile bu üç örgüt kültürü tipi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrenci katılımının yenilikçi-takım ve piyasa kültürleri tarafından anlamlı bir şekilde yordandığı tespit edilmiştir, fakat aynı durum hiyerarşi kültürü için geçerli değildir. Sonuç olarak, öğrenci katılımını arttırmayı hedefleyen üniversiteler, kültür inşa etme veya değişim süreçlerinde olduğu gibi, katılımı teşvik eden faaliyetlerin uygulanmasında ve örgütün katılıma yönelik uygulamalar ve politikalar benimsemesine yol göstermede bu sonuçları göz önünde bulundurabilirler.
Özet (Çeviri)
Student engagement has become a seminal phenomenon in recent higher education studies since it is associated with both desirable student outcomes and the quality of higher education policies and practices. It is defined as the time and energy devoted by the students to their studies and institutional efforts to create effective educational environment. Although the literature has given in-depth comprehension about the role of organizational characteristics in engagement, there has been few studies touching upon engagement through organizational culture. Therefore, this study aimed to uncover the relationship between student engagement and organizational culture in higher education. The sample of the study, where correlational design was employed, was composed of a total of 429 students enrolled at a public university in Turkey. The data were collected with the Student Engagement Scale and the Organizational Culture Assessment Inventory (OCAI). The confirmatory factor analysis performed to the Turkish version of the OCAI confirmed its three-factor structure, and therefore, revealed three culture types: adhocratic-clan, market, and hierarchy. The results showed that there was a significant relationship between student engagement and these three culture types. Furthermore, it was found out that engagement was significantly predicted by adhocratic-clan and market cultures, while it was not the case for the hierarchy culture. Overall, universities pursuing increased student engagement may consider such results in their culture building or culture change processes as well as in implementing engaging activities and guiding the organization to adopt engaging practices and policies.