Kerküklü Abdüllatif Terzibaşı'nın Ser-Güzeşt-i Saâdet'i (İnceleme, transkript, sözlükler, tıpkıbasım)
- Tez No: 636781
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sergüzeşt, Seyahât-nâme, Irak Türkmen Edebiyatı, Hac, Mekke-i Mükerrem, Medîne-i Münevvere, Serguzeşt, travel-name, Iraqi Turkmen literature, Hajj, Mecca-i Mükerrem, Medina-i Münevvere
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 601
Özet
Irak Türkmen Edebiyatı'nda ilk ve tek eser olan Kerküklü Abdüllatif Terzibaşı'nın Ser- Güzeşt-i Saâdet' i, Hac sergüzeştini anlatan bir hatıra türü olan seyahât-nâmedir. Aylar süren Hac yolculuğu, 1894'te Kerkük'ten yola çıkarak başlayıp ve 1895'te Kerkük'e dönüşüyle tamamlamıştır. Bu yolculukta başından geçen olayları, geçtiği şehirler ve kasabaları, uğradığı mukaddes toprakları, ziyâret ettiği mescidleri ve sahâbilerin merkatları, duyduğu ilginç hikâyeleri, Mescid-i Nebevi'nin duvarlarında ve sütunlarında yazılan methiyeleri ve kasîdeleri bizlere en ayrıntılı bir şekilde tedvîn etmiş ve izâh etmiştir. Eserin asıl nüshası 988 sayfadan oluşmakla Atâ Terzibaşı'nın özel kütüphanesinde mevcuttur. Elimizde olan eser ise matbû sûretiyle ve 3 cilt 320 sayfa hâliyle, 2007 senesinde Atâ Terzibaşı bizlere bu kıymetli eseri ulaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
The first and only work of Iraqi Turkmen literature, Ser-Güzeşt-i Saadet, was written by Abdüllatif Terzibaşı of Kirkuk. It is a commemorative travel-name describing the Hajj exhibition. The pilgrimage began in 1894 and was completed by his return to Kirkuk in 1895. He explained to us in the most detailed way the events of his journey, the cities and towns he passed, the holy lands he visited, the mosques he visited and the mercats of the sahabis, the interesting stories he heard, the eulogies and eulogies written on the walls and columns of the mosque. The original copy of the work consists of 988 pages and is available in the private library of Ata Terzibaşı. The work we have is in printed form and consists of 3 volumes of 320 pages. In 2007, Ata Terzibaşı presented this valuable work to us.