Kerküklü şair Mustafa Gökkaya'nın hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
A research on the life, art and poems of the Kirkukian poet Mustafa Gökkaya
  1. Tez No: 356513
  2. Yazar: NADHİM ASAAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irak Türkmen Edebiyatı, Kerkük, Halk şiiri, Mustafa Gökkaya, Iraqi Turkmen Literature, Kirkuk, Folk poetry, Mustafa Gökkaya
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Elinizdeki araştırma, Irak Türkmen edebiyatının XX. yüzyılın önde gelen temsilcilerinden Kerküklü halk şairi Mustafa Gökkaya'nın hayatını, sanatını ve şiirlerini ele alan bir tez çalışmasıdır. İlk defa Kerkük ağzıyla halk şiirleri yazan Gökkaya, Irak Türkmen halk edebiyatında önemli bir yere sahip olmasına rağmen hakkında daha önce yeterli ve kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. O yüzden şairin kişiliği ve şiirleri hakkında derli toplu ve tam bilim disipliniyle bir çalışma hazırlanmasına gerek duyulmuştur. Bu çalışma sırasında kaynak tarama yöntemi, kişisel görüşme ve röportaj yöntemleri kullanılmıştır. Şairin hayatı, ailesi, çevresi, etkisi, tanınması ve eserleri, yayında transkripsiyon yöntemine göre çevrilen şiirleri bir araya toplanmıştır. Ayrıca yöresel kelimeler açıklanmış ve bazı şiirlerin değişik yayımlarda görülen farklılıkları dipnotlarda verilmeye gayret edilmiştir. Bu arada şairin şiirlerinin dökümü, dizini ve şaire ait temin edilen dokümanlar ekler bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research paper has attempted to compile the life and works of Iraqi Turkmen's leading literary figure of the last 20th century, Mustafa Gökkaya. Despite pioneering poetry written in the local Kirkuk dialect and establishing himself as an integral part of Iraqi Turkmen literature and arts, a holistic study has never taken place. As such, a comprehensive study detailing the life and poetry of Mustafa Gökkaya in a succinct and scholarly manner was deemed necessary. This research paper was completed using primary and secondary resources, as well as interviews. The poet's life, family, influences and poems which were transcribed have all been compiled. In addition, regional and local linguistic differences have been highlighted whilst all poems and Mustafa Gökkaya's personal documents have been attached for consideration.