Birleşik Krallık kamuoyunun AB'ye yönelik tutumlarına etki eden faktörler
Factors affecting public attitudes towards the EU in the United Kindom
  1. Tez No: 636788
  2. Yazar: MÜCAHİT ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB desteği, AB karşıtlığı, Brexit, Ekonomik Oy Verme, Kimlik, Göç, Medya, Partiler, EU Support, Euroscepticism, Brexit, Economic Voting, Identity, Immigration, Media, Parties
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Avrupa Birliği zor günlerden geçiyor. Maastricht Anlaşmasına kadar kamuoyu Avrupa entegrasyonuna karşı görece daha ilgisizken, bu durum her geçen gün entegrasyon aleyhine değişmekte. Avrupa'da artık sıradan vatandaşlar AB konusuna eskisi kadar ilgisiz değiller ve bu ilgi artışı AB'nin kurumsal geleceğini giderek sorgulatmaya başlamaktadır. Bu noktada AB'ye yönelik tutumlara etki eden faktörlerin incelenmesi büyük önem arz etmektedir. AB birbirinden çeşitli düzeylerde farklı kültürel, ekonomik, siyasi geçmişi olan toplumlardan oluştuğu için tüm AB genelinde Birliğe yönelik tutumlara etki eden faktörleri incelemek yerine, Birleşik Krallık örneği üzerinden söz konusu faktörlerin incelenmesi bu tezin araştırma kapsamını oluşturmaktadır. Bu tercihte Birleşik Krallık'ın AB genelinde yaygın bir şekilde AB'ye en şüpheci yaklaşan üye devlet olarak bilinmesi etkili olmuştur. Bu doktora tezi araştırmasında Birleşik Krallık kamuoyunun AB'ye yönelik tutumlardan AB desteği (EU support) tutumuna yön veren faktörlerin neler olduğunu incelemek için Eurobarometer (EB), European Values Study (EVS), European Social Survey (ESS), British Social Attitudes (BSA) araştırmalarının en güncel veri setleri beş ayrı lojistik regresyon modeliyle test edilmiştir. Beş modelin lojistik regresyon bulgularının karşılaştırılması sonucunda literatürde sıkça yer alan faktörlerden AB desteğini en çok ekonomik beklentilerin olumlu olması, Avrupa kimliğinin benimsenmesi, demokrasiden memnuniyet gibi pozitif algılar başlıca etkiye sahip faktörler olarak belirlenmiştir, göçün ekonomiye ve kültüre negatif etkisi ise bu desteğin azalmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Union is going through difficult times. Until the Maastricht Treaty, the public was relatively less interested in European integration; this situation is changing against the integration process day by day. Ordinary citizens in Europe are no longer as indifferent to the EU issue and this increase in interest is increasingly bringing the institutional future of the EU into question. At this point, it is of great importance to examine the factors that affect attitudes towards the EU. Since the EU is made up of societies with different cultural, economic and political backgrounds at various levels, the research scope of this thesis is limited to only examine the factors affecting UK public attitudes towards the EU. This preference has been influenced by the fact that the United Kingdom is widely known as the most skeptical member state across the EU. Thus in this doctoral dissertation the latest versions of five data sets;“Eurobarometer (EB), European Values Study (EVS), European Social Survey (ESS), British Social Attitudes (BSA)”were used to conduct five binary logistic regression models to examine the factors affecting the support for the EU in the UK. Comparing the logistic regression findings of the five models, the factors such as positive economic prospects, the adoption of European identity, satisfaction with democracy are among the strongest predictors of the EU support, while concerns about the negative effects of immigration on the economy and culture are found to be diminishing the EU support.