Effect of humic acid and foliar potassium applications on growth, yield and yield components of melon
Humik asit ve yapraktan potasyum uygulamalarının kavunun büyüme, verim ve verim bileşenleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 637105
  2. Yazar: AHMED MUHAMMED TAHIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENSOY, PROF. DR. ABDUL JABBER IHSAN SAEID
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hümik asit, Kavun, Kalite, Potasyum, Verim, Humic acid, Melon, Potassium, Quality, Yield
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, 2019 yaz döneminde Duhok eyaleti/Irak'Ta bir araştırma merkezi sebze araştırma alanında, hümik asit ve yaprakta potasyum uygulamlarının kavunun büyüme ve verimi üzerindeki etkisini etkilerini araştırmak için bir arazi çalışması şeklinde yürütülmüştür. Deneme, dört seviyede (0, 0.3, 0.6 ve 0.9 mg / L) yapraktan potasyum gübrelemesi ve dört seviyede (0, 500, 1000 ve 2000 mg / L) topraktan hümik asit uygulaması şeklinde yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında üç tekerrürlü 16 uygulamadan oluşmuştur. Vejetatif büyüme karakterleri, bazı yaprak mineral içeriği ve çiçeklenme özelliklerinin yanı sıra bazı verim ve kalite karakterleri ve meyve mineral içeriği incelenmiştir. Vejetatif büyüme karakterleri, potasyumun yaprak uygulaması ve hümik asit uygulamasından önemli ölçüde etkilenmemiştir. Farklı dozlarda hümik asit ve potasyum gübrelemesinin etkisi, her iki gübrenin uygulanmasıyla artan fosfor (P) hariç, yapraklardaki besin elementlerinin çoğunu (N, Ca ve K) önemli ölçüde artırmamıştır. Kavunun kantitatifverim karakterleri [meyve/bitki sayısı, toplam verim ve meyve nem içeriği (%)] uygulamalarda önemli ölçüde farklı çıkmamıştır. Potasyum ve hümik asit uygulamaları, meyve içeriğinde fosfor (P) ve kalsiyum (Ca)'un üzerinde önemli bir etkiye sahip olurken, kavun meyvelerinde azot (N) ve potasyum (K)'u önemli ölçüde arttırmamıştır. Farklı dozlarda hem hümik asit hem de potasyum uygulaması, meyvelerdeki karbonhidrat içeriğinde (%) ve suda çözünür kuru madde miktarını (SÇKM) önemli bir artışa yol açmakla birlikte, kontrol ile karşılaştırıldığında C vitaminde herhangi bir artış gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
A field study was conducted at the research field of research center Duhok province/Iraq at the summer growing season in 2019 to investigate the effect of humic acid and potassium fertilization and their interactions on the growth and yield of melon crop. The trial encompassed foliar spraying of potassium fertilizers at four levels (0, 0.3, 0.6, and 0.9 mg/L), and soil application of humic acid at four levels (0, 500, 1000, and 2000 mg/L). The experiment consisted of 16 treatments with three replicates in a completely randomized block design. The vegetative growth and flowering traits, some leaf mineral contents as well as some yield and quality characters and fruit mineral content were studied. The vegetative growth characters were not significantly influenced by humic acid and foliar application of potassium and their interactions at different doses in comparison with control. The effect of different doses of humic acid and potassium fertilization did not significantly increased most nutrient leaf content (N, Ca, and K) except (P) which was enhanced by application of both fertilizers. The yield quantitative characters of melon [number of fruits/ plant, total yield and fruit moisture content (%)] were not significantly different from control. The humic acid and foliar application of potassium fertilizer have a significant impact on the fruit content of phosphorus (P) and calcium (Ca) but did not remarkably enhanced nitrogen (N) and potassium (K) in fruits of melon. Both humic acid and potassium applications with different doses have resulted in a significant enhancement in carbohydrate content (%) in fruits and total soluble solids (TSS %), but did not cause any increment in the vitamin C compared to control.