Foreign policy of United Arab Emirates and its military interventions in the region
Birleşik Arap Emirlikleri dış politikası ve bölgedeki askeri müdahaleleri
- Tez No: 637159
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: BAE dış politikası, Arap Baharı, askeri müdahale, Körfez bölgesi, güvenlik, the UAE foreign policy, Arab Spring, military intervention, Gulf region, securit
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) eskiden Umman sınırların içindeyken İngiliz sömürgesinden sonra 1971 yılında bağımsız bir devlet olarak kurulmuş ve 2004 yılına kadar Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan tarafından yönetilmiştir. Körfez bölgesinde bulunan petrol zengini bu ülkenin dış politikası, yöneticlerinin kişiliği ve bölgede meydana gelen olaylara göre şekillenmiştir. 1979'daki Devrimi'nden sonra ülke güvenliğine en önemli tehdit olarak İran görülmüştür. 1980'lerde ülke güvenlik kaygılarından dolayı Körfez İşbirliği Konseyi'ne (KİK) üye olmuştur. Başlangıçta güvenlik sorunlarına karşı askeri değil diplomatik yollar tercih edilmiştir. 2004'te Sheikh Zayed'in ölümünden sonra yerine oğlu Halife bin Zayid el-Nehyan gelmiştir. Ülkenin diplomatik çözümlerden yana olan dış politika tutumu, bu dönemden sonra değişerek askeri bir boyut kazanmıştır. Tezi açıklamak için öncelikle Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme teorisinden bahsedilmiş ve daha sonra BAE ile ilgili tanıtıcı bilgilere yer verilmiştir. İkinci kısmında Körfez bölgesinin güvenliğini ilgilendiren konulara değinilmiş, üçüncü bölümünde ise Arap Baharı öncesindeki dış politikasından bahsedilerek, 2011 sonrası politikalarındaki değişim analiz edilmiştir. Aktif bir oyuncu olarak bölgede söz sahibi olan BAE'nin askeri müdaheleleri, politik ve ekonomik yardımları örnek ülkelerle açıklanmıştır. Arap Baharı sonrasında Müslüman Kardeşlere olan karşıtlığına değinilmiştir. Daha sonra BAE dış politikasındaki farklılıklar ve Katar ambargosu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The United Arab Emirates (the UAE), which was part of Oman until it was colonized by the Great Britain, was founded in 1971. It was governed by Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan until 2004. The foreign policy of this oil-rich country has been shaped according to the personality of its leader and the events taking place in the region. After the Islamic Revolution in 1979, Iran was viewed as the greatest security threat. In the 80s, the country became a member of the Gulf Cooperation Council (GCC) due to security concerns. In the beginning, methods of diplomacy were preferred rather than those of military to deal with security problems. After the death of Sheikh Zayed in 2004, his son Khalifa bin Zayed al Nahyan succeeded him. The country's foreign policy stance that favored diplomatic solutions gained a military dimension during his period. In the initial part of the thesis, the securitization theory of the Copenhagen school was mentioned and some general information is given about the UAE. In the latter part, the issues related to the security of the Gulf region were discussed and the third part tackles the foreign policy before the Arab Spring and the change in the policies after 2011. The military interventions, political and economic aid of the UAE as an active player are explained with the referent countries. The opposition to the Muslim Brotherhood, after the Arab Spring, was mentioned. That being discussed, the differences in the UAE foreign policy and the Qatar embargo were explained.