Tıp eğitimi son sınıf öğrencilerinde anksiyete ve mesleki kaygı düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of beck anxiety and future occupational anxiety level of final year medical student
- Tez No: 637184
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, mesleki kaygı, tıp öğrencileri, Anxiety, medical students, Occupational Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerindeki anksiyete ve mesleki kaygı düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aile, iş ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen anksiyeteye neden olabilecek faktörleri ve bu konuda alınabilecek önlemleri saptamayı hedeflemekteyiz. Gereç ve yöntem: Çalışmamız Şubat – Mayıs 2020 tarihleri arasında gerekli izinlerin alındığı İstanbul'daki TUS eğitim merkezinde gerçekleştirilmiştir. Tarafımızca hazırlanmış sosyodemografik verilerden oluşan bir anket formunu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Mesleki Kaygı Anketi (MKA) formunu uygun biçimde yanıtlayan tıp fakültesi son sınıf öğrencisi 210 katılımcıyla çalışma tamamlanarak istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmamız kapsamında katılımcıların yaş ortalaması 23.60 ± 1.36 yıl (min: 22- maks: 32) idi. Katılımcıların %53.3'ü (n=112) erkek ve %46.7'si (n=98) kadındı. Katılımcıların BAÖ puan ortalaması 14.15 ± 11.01 ve 81'i (%38.6) minimal, 43'ü (%20.5) hafif, 48'i (%22.9) orta, 38'i (%18.1) ise şiddetli düzeyde anksiyete belirtileri göstermekteydi. MKA puan ortalaması 55.92 ± 12.81 ve katılımcıların 136'sı (%64.8) orta düzeyde kaygı göstermekteydi. BAÖ puan ortalamaları ile MKA puan ortalamaları arasında pozitif korelasyon izlendi (r=0.228, p=0.01). Sonuç: Çalışmamızda tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin çoğunda minimal düzeyde anksiyete ve orta düzeyde mesleki kaygıya sahip olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Hekim adaylarının günlük hayatlarındaki anksiyetelerinin önemli bir bölümünün mesleki kaygıları neticesinde geliştiği şeklinde düşünmekteyiz. Bu nedenle, daha büyük örneklemlerle yapılacak ileriye dönük izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır. Böylece tıp fakültesi öğrencilerinin daha kaliteli eğitim almasına yardımcı olarak daha verimli sağlık hizmetine katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to evaluate Beck Anxiety and Future Occupational Anxiety level of final year medical student. We purpose to identify factors which can cause anxiety that negatively affect family, business and social life and the preventions that can be taken in this regard. Matherial and method: Our study was achieved between February and May 2020 at TUS training center in Istanbul, where the necessary permissions were obtained. The study was completed with 210 participants, who responded appropriately to a sociodemographic questionnaire that consisted of data prepared by us, Beck Anxiety Inventory (BAI), and Occupational Concerns Questionnaire (OCQ). The statistical analyzes were performed. Results: The mean age of participants was 23.60 ± 1.36 years (min: 22- max: 32) with 53.3% (n=112) identified as male and 46.7% (n=98) identified as female. The mean score of BAI was 14.15 ± 11.01 and according to the level of BAI; 81 (38.6%) of participants were minimal, 43 (20.5%) were mild, 48 (22.9%) were moderate and 38 (18.1%) were severe. The mean score of OCQ was 55.92 ± 12.81 and 136 (%64.8) participants were the moderate level of OCQ. There was a positive correlation between BAI and OCQ mean score (r=0.228, p=0.01). Conclusions: Our study was concluded that most of the final year medical students had minimal anxiety level and moderate occupational anxiety level. We interpreted that a significant part of the anxiety of the medical students in daily lives developed as a result of their occupational anxiety. Because of this, prospective further monitoring studies with larger samples are needed. Thus, they may help to train well-educated and self-confident physicians and contribute to obtain more efficient healthcare service.