Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin kariyer planları ile gelecek kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the career plans of last year medical students and their future anxiety levels
- Tez No: 793985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kaygı, kariyer, öğrenci, tıp, anxiety, career, medicine, student
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencilerinin gelecek ile ilgili kaygı durumları ile kaygıyı etkileyen faktörlerin kariyer planlarına etkisini değerlendirmek, ileriki zamanlarda bu konuda yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak ve insan hayatı için en önemli meslek gruplarından olan hekimlerin kariyer planlarını kaygı düzeyleri azalmış olarak yapabilmeleri için yetkili mercilerin ilgili konuda fikir sahibi olabilmeleri amacıyla hazırlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 350 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem seçimi yapılmamış olup öğrencilerin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. 209 öğrenci çalışmaya katılmak için gönüllü oluştur. Evrenin %60'ına ulaşılmıştır. Veriler 32 soruluk bir anket yardımıyla toplanmıştır. Çalışmanın 13 sorusu sosyodemografik özellikleri ve kaygı düzeyleri ile mezuniyet sonrası kariyer tercihlerine etki edecek faktörleri içermektedir. Gelecek Kaygısı Ölçeği ise kalan 19 soruyu oluşturmaktadır. Bulgular: Çalışmamıza katılan katılımcıların toplam sayısı 209 olup, bu kişilerin %45'i erkek, %55'i kadındır. Ailesinden başka şehirde yaşayanlarda gelecek kaygısı daha yüksek olarak saptanmıştır. Ayrıca ailesinin isteği ile tıp fakültesi eğitimini seçenlerde gelecek kaygısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların gelecek kaygısı düzeyleri ile yurt dışında çalışma isteği, Türkiye'de uzman doktor olma isteği arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Çalışmamıza katılanların %46,4'ü mesleğini değiştirmek istediğini belirtmiş olup, bu kişilerde gelecek kaygısının yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların % 82,8'i gelecekle ilgili kaygısı olduğunu belirtmiştir. Kaygı nedenleri irdelendiğinde, ilk sırada % 54,5'lik oranla ile fiziksel şiddet gelmektedir. Ortalama ölçek puanlarına göre gelecekle ilgili kaygısı olanların ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların büyük bölümünün gelecek kaygısı taşıdığı, cinsiyetin ve yurt dışında ya da yurt içinde çalışma isteğinin bu durum üzerine etkisinin olmadığı, aile isteği ile tıp fakültesi tercihinin gelecek kaygısına neden olabileceği, gelecek kaygısının büyük bölümünü fiziksel şiddetin oluşturduğu görülmüştür. Bu bağlamda, daha büyük örneklemlerle yapılacak ileriye dönük izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır. Böylece, tıp fakültesi öğrencilerinin daha kaliteli eğitim almasına yardımcı olunarak daha verimli sağlık hizmetine katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aims to evaluate the future anxiety of 6th year students of Faculty of Medicine and the effects of the affecting factors on their career plans, to shed light on future studies on this subject, and to evaluate the career plans of physicians, who are one of the most important occupational groups for human life. It was made in order to enable the competent authorities to have an idea about the subject so that they could do so by reducing their anxiety levels. Materials and Methods: The population of the study consists of 209 intern doctors studying at Ankara Yildirim Beyazit University Faculty of Medicine in the 2022-2023 academic year. It was aimed to reach the whole universe and 60% of was reached. The data were collected with the help of a 32-item questionnaire. The 13 questions of the study include sociodemographic characteristics and anxiety levels and factors that will affect career choices after graduation. The Future Anxiety Scale consists of the remaining 19 questions. Results: The total number of participants in our study was 209, of which 45% were men and 55% were women. Future anxiety was found to be higher in those living in another city different from where their family live. In addition, it was determined that the future anxiety was higher in those who chose the medical faculty education at the request of their families. There was no significant relationship between the participants' future anxiety levels and their desire to work abroad, and their desire to become a specialist doctor in Türkiye. It was seen that 46.4% of the participants in our study wanted to change their profession and these people had high anxiety about the future. 82.8% of the participants stated that they have anxiety about the future. When the causes of anxiety are examined, physical violence comes first with 54.5%. Significant differences were found in the scale scores of those who had anxiety about the future according to the mean scale scores. Conclusion: In our study, it was seen that the majority of the participants had future anxiety, gender and the desire to work abroad or in the country did not have an effect on this situation, family desire and the choice of medical school might cause future anxiety, and physical violence constituted a large part of the future anxiety. Prospective follow-up studies with larger samples are needed. Thus, it will contribute to more efficient health services by helping medical faculty students receive higher quality education.