Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinde gelecek kaygısı ve kariyer seçimleri
Future anxiety and career choices among final year students at Erciyes University - Faculty of medicine
- Tez No: 838974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DENİZ ŞAFAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Branşlaşma, Kariyer planı, Kaygı, Tıpta Uzmanlık Sınavı, Umutsuzluk, Anxiety, Career Plan, Examination for Specialty in Medicine, Hopelessness, Specialization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNDE GELECEK KAYGISI VE KARİYER SEÇİMLERİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2022-2023 yılında öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin gelecek kaygısını değerlendirmek ve mezuniyet sonrası uzmanlık ile ilgili kariyer seçimlerini etkileyen mesleki ve çevresel faktörleri belirlemek amaçlanmaktadır Gereç ve yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve analitik tipteki çalışma 221 son sınıf öğrencisi ile yapıldı. Hazırlanan anket formu ve ölçekler yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Çalışmamızda Beck Umutsuzluk Ölçeğinden alınan puanlar, Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeğinden alınan puanlar, TUS'a yönelik kaygı, mezuniyet sonrası kariyer planları, uzmanlaşılmak istenen tıp disiplini, mesleğe yurt dışında devam etme düşüncesi ile sosyodemografik özellikleri gibi bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaklaşık 1/3'ü yeniden tercih yapma şansı olsa tıp fakültesini tercih etmeyeceğini belirtmiştir. Tıp fakültesi tercih etme nedenlerinden en önemlisinin 'iş garantisi', uzmanlık dalı seçiminde en önemli faktörün 'yüksek maddi gelir' olduğu bulundu. Erkek öğrencilerin cerrahi branşları, kadınların ise dahili branşları daha fazla tercih ettikleri görüldü. Kadın öğrencilerin, aile dışı gelir kaynağı olanların ve maddi zorluk yaşadıklarını belirten öğrencilerin TUS'a yönelik kaygıları yüksek orandadır. Erkekler, bekarlar, maddi açıdan zorluk yaşayan öğrenciler ve gelecek kaygısı yaşayanlar daha fazla yurt dışında kariyer seçeneğini düşünmektedir. Maddi zorluk yaşayanlarda ve yeniden tercih etme şansı olsa tıp fakültesi seçmeyecek öğrencilerin Beck umutsuzluk ölçek puanı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların büyük bölümünün TUS'a yönelik kaygı taşıdığı, cinsiyetin ve maddi açıdan yaşanan zorluğun bu durum üzerine etkisinin olduğu; yurt dışında çalışma isteğinin erkekler, bekarlar, maddi zorluk yaşayanlar ve gelecek kaygısı yüksek olanlarda daha fazla olduğu; maddi zorluk yaşayanlarda ve yeniden tercih etme şansı olsa tıp fakültesini tercih etmeyecek olan öğrencilerde Beck umutsuzluk ölçek puanı daha yüksek bulunmuştur. Bu sebeple çalışmamızda öğrencilerin TUS kaygısı, gelecek kaygısı, umutsuzluk düzeyleri ve yurt dışı kariyer düşünceleri ile ilgili ileri çalışmalar yapılarak, öğrencilere psikososyal açıdan destek sağlanmasına yönelik çalışmalara farkındalık oluşturması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
FUTURE ANXIETY AND CAREER CHOICES AMONG FINAL YEAR STUDENTS AT ERCİYES UNIVERSITY - FACULTY OF MEDICINE ABSTRACT Aim: The present study aims to assess the future career anxiety of 6th-year students enrolled in Erciyes University's Faculty of Medicine in the 2022-2023 academic year and to determine the factors influencing their career choices related to specialization after graduation. Materials and Methods: The present cross-sectional, descriptive, and analytical study was carried out with 221 final-year students. The survey form, which was prepared, and the scales were administered through face-to-face interviews. Relationships between independent variables such as scores obtained from the Beck Hopelessness Scale, scores from the Future Career Anxiety Scale for University Students, anxiety related to the Examination for Specialty in Medicine (TUS), post-graduation career plans, preferred medical discipline for specialization, and the intention to continue the profession abroad, as well as sociodemographic characteristics, were evaluated. Results: Approximately one-third of the participants emphasized that they would not prefer to enroll in medical school if they could make their choice again. The most important reason for preferring the medical school was determined to be“job security,”and the most critical factor in selecting a specialization field was the“high level of income.”It was observed that male students preferred surgical branches more, whereas female students preferred internal medicine branches more. Female students, those who had sources of income other than their families, and those experiencing financial difficulties exhibited a high level of anxiety regarding the TUS. Males, unmarried individuals, students facing financial difficulties, and those with high future career anxiety were more inclined to consider a career option abroad. The students having financial difficulties and those who were not choose about choosing medical school again were found to have higher scores on the Beck Hopelessness Scale. Conclusion: It was determined that the majority of participants in this study had anxiety related to the TUS, that gender and financial difficulties had an effect on this anxiety, that the desire to work abroad was more prevalent among males, unmarried participants, those facing financial difficulties, and those with high future career anxiety, and that students experiencing financial difficulties and those who were uncertain about choosing medical school again when given the chance had higher scores on the Beck Hopelessness Scale. Therefore, the present study aims to raise awareness for the studies on providing students with psychosocial support by carrying out further studies on students' TUS anxiety, future anxiety, hopelessness levels, and thoughts about a career abroad.