İntramüsküler penisilin enjeksiyonu uygulanacak bölgeye manuel basınç uygulamanın enjeksiyon ağrısı üzerine etkisi
The effect of manual pressure application on the injection pain of the area to be intramuscular penicillin injection
  1. Tez No: 637194
  2. Yazar: ŞEYMANUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, hemşirelik, intramüsküler, penisilin, Injection, nursing, intramuscular, penicillin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
İntramüsküler Penisilin Enjeksiyonu Uygulanacak Bölgeye Manuel Basınç Uygulamanın Enjeksiyon Ağrısı Üzerine Etkisi Amaç: Bu çalışma intramüsküler penisilin enjeksiyonu uygulanacak bölgeye manuel basınç uygulamanın enjeksiyon ağrısı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma yarı deneysel türde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; 01.12.2019 ile 01.01.2020 tarihleri arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servisine intramüsküler penisilin enjeksiyonu yaptırmak için başvuran hasta bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırma kriterlerine uyan 60 hasta oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Hasta Tanıtım Formu ve Görsel Ağrı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzdelikler, frekans, sayılar, en az ve en çok değerler, ortalama, standart sapmaların yanı sıra parametrik ve nonparametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya alınan hastaların %68.3'ünün 18-25 yaşlarında, %71.7'sinin kadın, %61.7'sinin bekâr, %46.7'sinin lise mezunu, %70'inin çalışmıyor, %56.7'sinin normal kiloda olduğu, %81.7'sinin il merkezinde yaşadığı, %90'ının alerjisinin olmadığı belirlenmiştir. Hastalara manuel basınç uygulamadan yapılan enjeksiyon ağrısının 10 santimetrelik ölçek ile ölçülen ölçek ortalaması 62.92±16.85 milimetre; manuel basınç uyguladıktan sonra yapılan enjeksiyonun ölçülen ağrı ölçek ortalaması ise 56.05±23.00 milimetre olarak bulunmuştur. Puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0.005). Sonuç: Araştırma sonucunda enjeksiyon öncesi manuel basınç uygulamanın intramüsküler penisilin enjeksiyonu ağrısını azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Manual Pressure Application on the Injection Pain of the Area to be Intramuscular Penicillin Injection Aim: This study was carried out to evaluate the effect of manual pressure on the injection pain in the area where intramuscular penicillin injection will be applied. Material and Method: The research was conducted in a semi-experimental type. The universe of the research; Between the dates of 01.12.2019 and 01.01.2020, patients who applied to the Erzurum Atatürk University Research Hospital Emergency Service to have an intramuscular penicillin injection were formed. The sample of the study consisted of 60 patients who met the research criteria. Patient Information Form and Visual Pain Scale were used to collect research data. Percentage, frequency, numbers, minimum and maximum values, mean, standard deviations as well as parametric and nonparametric tests were used in the analysis of the data. Results: 68.3% of the patients included in the study were 18-25 years old, 71.7% were women, 61.7% were single, 46.7% were high school graduates, 70% were not working, 56.7% were at normal weight, 81.7% were It was determined that 90% of the patients lived in the center and did not have allergies. The mean of the scale of the injection pain, which was applied without applying manual pressure to patients, was measured with a 10-centimeter scale; 62.92 ± 16.85 millimeters; The measured pain scale average of the injection performed after applying manual pressure was found to be 56.05 ± 23.00 millimeters. The difference between the mean scores was found to be statistically significant (p = 0.005). Conclusion: As a result of the research, it was determined that applying manual pressure before injection reduces the pain of intramuscular penicillin injection.