Kanserli hastalarda protein gereksiniminin belirlenmesinde kilo başına hesap ile nitrojen balansı ölçümünün karşılaştırılması: Prospektif randomize kontrollü çalışma
Comparision between calculation of need for protein per weight of cancer patients and the measurement of nitrogen balance: Prospective randomized controlled trial
  1. Tez No: 637202
  2. Yazar: ZEYNEP NUR KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, protein ihtiyacı, nitrojen balansı, diyet, kas kuvveti, cancer, protein needed, nitrogen balance, diet, muscle strength
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyada kanserin görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu durum toplumlarda sosyoekonomik yüke sebep olmaktadır. Çalışmamızda, kanserli hastaların protein ihtiyacının belirlenmesinde nitrojen balansı yöntemiyle kilo başına hesabın karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 103 kanserli hasta dahil edilmiştir. Hastalar çalışma (n=51) ve kontrol gruplarına (n=52) randomize edilmiştir. Çalışma grubundaki hastaların protein gereksinimi nitrojen balansı yöntemiyle hesaplanmış, kontrol grubundaki hastalara ise kg başına 1,2-1,5 g protein verilmiştir. Hastaların kişisel bilgileri, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametrelerinin olduğu anket formu ile 24 saatlik besin tüketim kaydı formları doldurulmuştur. Tüm hastalar, başlangıç (1.vizit) , 2. vizit (4. hafta) ve 3.vizit (8. hafta) olmak üzere 3 vizitte değerlendirilmiştir. Çalışma sırasında 1'i çalışma grubundan, 3'ü kontrol grubundan olmak üzere 4 hasta vefat etmiş, 4'ü çalışma grubundan, 3'ü de kontrol grubundan olmak üzere 7 hasta sağlık sorunları ve farklı sebeplerle çalışmaya devam edememiştir. Çalışma grubundaki hastaların 40'ında negatif nitrojen balansı saptanmıştır (%78). Çalışma sonunda iki grubun kas kuvveti, kas kütlesi, yürüme hızı ve serum albumin düzeyleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Başlangıç ve bitiş ölçümleri kıyaslandığında çalışma grubunda kas kütlesi, kas kuvveti ve serum albumin düzeyinde anlamlı değişiklik olmazken yürüme hızında artış oldu. Kontrol grubunda kas kuvveti ve yürüme hızında artış saptandı. Çalışma sonunda kontrol grubunda kas kuvvetinde artış olması, kilo başına hesaplanan günlük protein ihtiyacının daha fazla olması ile ilişkili olabilir. Kanser hastalarında protein malnütrisyonu oldukça sıktır, bu durumun tedavi seyrini etkilediği bilinmektedir. Tedavi sırasında günlük protein ihtiyacının, nitrojen balansı veya kilo başına hesap yöntemi arasında fark bulunmamıştır. Nitrojen balansıyla diet planı yapılan hastaların diet toleransı daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Incidences of cancer are increasing all over the world this situation causes a socio-economic weight on the societies. Our study aims comparison between calculation of need for protein per weight of cancer patients and the measurement of nitrogen balance. We have worked with 103 cancer patients. The patients have been randomized to study (n=51) and control groups (n=52). The need of protein of the patients in the study group have been calculated by nitrogen balance, 1,2-1,5 g protein per kg has been given to the patients in the control group. Forms about the patient's personal information, anthropometric measurements, and biochemical parameters have been filled. All patients have been evaluated in 3 visits including the start (1st visit), second visit (4-weeks) and 3rd visit (8-weeks). Throughout the study a total of 4 people one from the study group and 3 from the control group have been passed away. And 7 patients, 4 from the study group and 3 from the control group, could not continue to work due to health problems and other reasons Negative nitrogen balance has been determined in 40 patients from the study group (%78). At the end of the study no meaningful differences between the two groups' muscle strength muscle mass, walking speed and serum albumin levels could be found. When we compare measurements of the start and the finish visit, we see that while no meaningful change has happened in their muscle mass, muscle strength and serum albumin there has been an increasement in their walking speed. An increase has been detected in the muscle strength and walking speed of the control group. The increase of the muscle strength at the end of the study could be related to the need of more protein than the daily calculated amount of protein per kilo. Protein malnutrition is very common in cancer patients and it is known that this situation effects the course of the treatment. During the treatment no difference has been found between calculating the daily protein need by nitrogen balance or calculating per kilo. It has been found that the dietary tolerance of the patients whom their diet plan has been made by nitrogen balance is higher.