Genelleştirilmiş üçgensel bulanık sayıların kesim topolojileri
Cuts topologies generated by generalized triangular fuzzy numbers
  1. Tez No: 637244
  2. Yazar: YEŞİM YANARDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMET KULE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy set, Generalized triangular fuzzy number, α cut topology, Strong α cut topology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada ilk olarak topoloji, bulanık küme ve genelleştirilmiş bulanık sayı ile ilgili temel kavramlar ve özellikler verildi. İkinci olarak genelleştirilmiş üçgensel bulanık sayıların kesim kümeleri sentetik taban şeklinde ele alınıp α kesim topolojisi ve güçlü α kesim topolojisi adı verilen iki yeni topoloji elde edildi. Üçüncü olarak bu topolojiler için alt uzay topolojisi tanımlanıp ardından α kesim topolojisi ve güçlü α kesim topolojisi kıyaslandı. Dördüncü olarak bu topolojiler için iç, dış, limit noktası gibi önemli kavramlar incelenip örnekler verildi. Beşinci olarak α kesim topolojisi ve güçlü α kesim topolojisi için komşuluk, süreklilik ve homeomorfizm incelendi. Son olarak ise bu çalışmanın bir özeti ile öneriler sunuldu. Anahtar Sözcükler : Bulanık küme, Genelleştirilmiş üçgensel bulanık sayı, α kesim topolojisi, Güçlü α kesim topolojisi
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, basic concepts and properties related to topology, fuzzy set and generalized fuzzy number are given. Secondly, the cut sets of the generalized triangular fuzzy numbers are taken as synthetic bases and two new topologies called α cuts topology and strong α cuts topology are obtained. Thirdly, subspace topology is defined for these topologies and then the α cuts topology and strong α cuts topology are compared. Fourthly, important concepts such as interior, closure and limit point for these topologies are examined and examples are given. Fifthly, neighborhood, continuity and homeomorphism are analyzed for α cuts topology and strong α cuts topology. Finally, a summary of this study and suggestions are presented.