Osteoartrit hastalarında egzersizin miRNA ve mRNA ekspresyonları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of exercise on mirna and MRNA expression in osteoarthritis patients
- Tez No: 637265
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME HANIM PENÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Biochemistry, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, egzersiz, mikroRNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Diz osteoartrit (OA) tanılı olgularda egzersizin mikroRNA (miRNA) ve messenger RNA (mRNA) ekspresyonları üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Diz OA tanılı, Kellgren Lawrence (K/L) evrelemesine göre grade 2/3 olan, 38-75 yaş arası 30 hasta birey egzersiz grubuna ve 30 sağlıklı birey kontrol grubuna dahil edildi. Egzersiz grubuna 8 hafta süresince; haftada 2 gün klinik, 1 gün ev programı şeklinde egzersiz programı uygulandı. Egzersiz tedavisinin başında ve sonunda olguların; 1 adet EDTA' lı tüpe 5-10 cc periferal kan örnekleri alındı. Ardından Numeric Rating Scale (NRS) ile ağrı, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) ile fonksiyonel durum, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile depresyon düzeyi, Short Form-36 (SF-36) ile yaşam kalitesi değerlendirildi. Kontrol grubunun yalnızca 1 adet EDTA' lı tüpe 5- 10 cc periferal kan örnekleri alındı. miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-221-3p, miRNA-145 gen ekspresyonları real-time PZR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemiyle belirlendi. MiRNA ekspresyonlarında istatistiksel olarak anlamlılık görülmediği için hedef mRNA'ların ekspresyonları çalışılmadı. Bulgular: Diz OA tanılı hasta grubunda egzersiz tedavisi uygulandıktan sonra BDÖ, SF-36, NRS, WOMAC ölçeklerinde anlamlı fark bulundu (p0,05). Deney grubu ile kontrol grubu arasında da anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Diz OA tanılı hastalarda egzersiz tedavisi hastalarda ağrıyı, fiziksel fonksiyonu, yaşam kalitesini ve depresyon durumunu iyi yönde etkilemektedir. Egzersiz tedavisinin, miRNA ekspresyonu üzerinde etkinliğine dair daha kapsamlı bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of exercise on microRNA and mRNA expression in knee OA. Materials and Methods: The patients between the ages of 38-75 years with a diagnosis of knee OA according to Kellegren Lawrence staging were divided into two groups as study group (exercise group) and control group (healthy group). The study group was administeres a clinical program 2 days a week and at home program 1 day a week for 8 weeks. At the beginning and end of the treatment; 5-10 cc peripheral blood samples were taken into 1 blood tube with EDTA. Pain was measured with Numeric Rating Scale (NRS), functional status with Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), depression level with Beck Depression Scale (BDI), quality of life with Short Form- 36 (SF-36). In the control group only 5-10 cc peripheral blood samples were taken into 1 blood tube with EDTA. Gene expression of miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-221-3p, miRNA-145 was determined by real-time PZR method. Results: A significant difference was found in BDI, SF-36, NRS and WOMAC scales after exercise therapy in patients with knee OA (p 0.05). No significant difference was found between the experimental group and the control group (p> 0.05). Conclusion: Exercise therapy in patients with knee OA affects pain, physical function, quality of life and depression in a good way. More extensive research is needed on the effectiveness of exercise therapy on miRNA expression. Key findings: Osteoarthritis, exercise, microRNA