Eklem protezi infeksiyonlarının klinik ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and microbiological evaluation of prosthetic joint infections
  1. Tez No: 637293
  2. Yazar: GAMZE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TÜNGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem protezi infeksiyonu, sonikasyon, iki aşamalı revizyon cerrahisi, Prosthetic joint infection, sonication, two-stage revision surgery
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmayla eklem protez infeksiyonlarının mikrobiyolojik tanısında sonikasyon yönteminin etkinliğinin araştırılması, morbidite ve mortaliteye etki eden risk faktörlerinin belirlenmesi ve güncel rehberler eşliğinde tedavi edilen hastaların infekte olmayan yeni bir eklem proteziyle günlük hayatlarına dönmesi amaçlandı. Gereç yöntem: Çalışmaya Mart 2018 - Mart 2020 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde eklem protez infeksiyonu ön tanısıyla yatırılan ve protez çıkarma işlemi uygulanan 25 hasta dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulguları prospektif olarak kaydedildi. Mikrobiyolojik tanı için protez materyalleri, periprostetik doku örnekleri ve sinoviyal sıvı örnekleri kullanıldı. Protez eklemlerin sonikasyon sonrası elde edilen sonikat sıvısından hem katı besiyerine (KB) hem de sıvı besiyerine (SB) ekim yapıldı. Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları ile tedaviye ilişkin gözlemler izlem formuna kaydedildi. Bulgular: Hastaların 18'i (%72) kadın, 7'si (%28) erkekti. Ortalama hasta yaşı 69,40±7,04 olarak hesaplandı. En sık eşlik eden komorbid hastalıklar, hipertansiyon (%64) ve diyabetes mellitus (%36) idi. Kadınlarda daha çok diz eklemi (%63), erkeklerde ise kalça eklemi (%83) infekte idi. Hastaların %44'ü gecikmiş başlangıçlı infeksiyon ile, %48'i ise geç tip infeksiyon ile gelmişti. Cerrahi öncesi 14 gün içerisinde antibiyotik kullanım öyküsü 11 hastada (%44) mevcut iken, 14 hastada (%56) yoktu. Hastalarda en sık görülen semptom infekte eklemde ağrı (%92) idi. Sonikasyon sıvısının SB kültürleriyle diğer örnek kültürleri arasında üreme oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Periprostetik doku kültürü, sinoviyal sıvı kültürü, sonikasyon sıvısı KB ve SB etken izolasyonu duyarlılıkları sırasıyla; %40, %50, %48, %96 idi. IX Alınan klinik örneklerden en sık S.epidermidis (%32) ve S.aureus (%24) soyutlandı. En sık tercih edilen antibiyotik kombinasyonu teikoplanin, rifampisin, siprofloksasin (%32) idi. Hastaların 5'inde tedavi yanıtsızlığı nedeniyle antibiyotik değişikliği yapıldı. Üç hasta post-operatif komplikasyonlar ve sepsis nedeniyle kaybedildi. Sonuç: Eklem protezi infeksiyonları tanısı zor, tedavisi uzun ve multidisipliner izlem gerektiren infeksiyonlardır. Çalışmamızda periprostetik doku kültürü ile düşük izolasyon oranları saptanmasına karşın, sonikasyon sıvısının SB'ye ekim yöntemiyle yüksek izolasyon oranları sağlanmıştır. Bu bilgiler ışığında sonikasyon yönteminin kullanımının, hastaların uygun ve etkili antimikrobiyal tedavi almasına katkı sağlayacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study, it was aimed to evaluate the effectiveness of the sonication method in the microbiological diagnosis of prosthetic joint infections, determine the risk factors affecting morbidity and mortality, and ensure the patients treated by using current guideline recommendations are returned to their daily lives with a new non-infected joint prosthesis. Materials and Methods: The study included 25 patients who were admitted to Manisa Celal Bayar University Hospital, Department of Orthopedics and Traumatology between March 2018 and March 2020 with the diagnosis of prosthetic joint infection and underwent prosthesis removal surgery. The demographic, clinical and laboratory findings of the patients were recorded prospectively. Prosthetic materials, periprosthetic tissue samples and synovial fluid samples were evaluated for microbiological diagnosis. Sonication fluid cultures derived from joint prosthetic components inoculated in both solid and liquid media. Clinical and laboratory findings and treatment observations of the patients were recorded in follow-up sheets. Results: 18 (72%) of the patients were female and 7 (28%) were male. The mean patient age was 69.40 ± 7.04 years. Hypertension (64%) and diabetes mellitus (%36) were the most common comorbid diseases. Although the prosthetic knee joint (63%) of female patients is more often infected; In male patients, the prosthetic hip joint (83%) was commonly infected. Patients admitted to the hospital with delayed onset (44%) and late onset (48%). Recent antibiotic use was present in 11 patients (44%) at the time of the surgery. The most common symptom was joint pain (92%). A statistically significant difference was found between the liquid media cultures of the sonication fluid and the other sample cultures in terms of microorganism XI isolation rates. Culture sensitivites of periprosthetic tissue, synovial fluid, sonication fluid solid media and liquid media were respectively; 40%, 50%, 48%, 96%. S.epidermidis (32%) and S.aureus (24%) were the most common pathogens isolated from samples. Teicoplanin, rifampicin and ciprofloxacin (32%) was the most preferred antibiotic combination. Antibiotic changes were made in 5 patients due to lack of response to the treatment. Three patients had mortality due to postoperative complications and sepsis. Conclusion: Prosthetic joint infections have diagnostic difficulties, require long-term treatment and multidisciplinary approach. In our study, high isolation rates were achieved by inoculating sonication fluid into the liquid media; although low isolation rates were detected with periprosthetic tissue culture. In the light of this information, it was concluded that the use of the sonication method will contribute to the patients to receive appropriate and effective antimicrobial therapy.