İşkence suçu (TCK M.94-95)
Torture crime (TPC Art.94-95)
  1. Tez No: 637416
  2. Yazar: YAVUZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşkence, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, İnsan Onuru, Özgür İrade, İşkence Yasağının Mutlaklığı, Suçun Unsurları, İşkencenin Önlenmesine Yönelik Olarak Yapılan Öneriler, Torture, New-Turkish Penal Code (New-TPC) numbered 5237, Dignity of the Human Person, Freewill, Absoluteness of the Prohibition of Torture, Elements of the Crime, Proposals for the Prevention of Torture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
“İşkence Suçu (TCK m.94-95)”başlıklı bu çalışmamızda, insanın onurunu, algılama veya irade yeteneğini, özgür iradesini, maddi ve manevi bütünlüğünü yok eden işkencenin Türk Ceza Kanunu kapsamında tüm yönleri ele alınmıştır. İşkenceden ne anlaşılması gerektiği, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu (ETCK) ile 5237 sayılı yeni Tük Ceza Kanunu (YTCK) arasındaki farklar, suçla korunan hukuki değerleri, işkencenin benzer suçlardan farkları, suçun unsurları, yasak sorgu yöntemleri ile işkencenin ilişkisi, hukuka aykırı delillerin nasıl değerlendirileceği incelenmiştir. İşkencenin uluslararası belgelerdeki yeri, işkence yasağının mutlaklığı, Anayasa m.90 gereği uluslararası belgelerin iç hukukumuzdaki yeri, sözleşmelere taraf olmanın gereği olarak uluslararası çalışmaların iç hukuka yansımaları, bu kapsamda alınan önlemler, işkencenin önlenmesine yönelik olarak yapılan öneriler, birey, toplum ve devlet olarak üzerimize düşen sorumlulukların neler olduğu tartışılmıştır. Çalışmamızda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu cezaevi raporlarından ve sivil toplum örgütleri raporlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled as“Torture Crime (TPC art. 94-95)”; the act of torture that exterminates the dignity, perception, discretion, willpower and freewill as well as the moral and material integrity of a human person has been comprehensively studied. In this regard, what is to be comprehended from the act of torture, the differences between the Ex-Turkish Penal Code (Ex-TPC) and the New-Turkish Penal Code (New-TPC) numbered 5237, the values protected by a crime, the differences of the act of torture from the similar crimes, the elements of the crime, the correlation between the prohibited interrogation methods and the act of torture, how to assess the unlawful evidences have also been studied herein. The place of the act of torture within the international instruments, the absoluteness of the prohibition of torture, the place of the international instruments in our domestic law pursuant to the art. 90 of the Constitution, the reflections of the international researches on our domestic law in pursuance of being a party to the international agreements, the measures taken in this context, proposals for the prevention of torture, the responsibilities that we have as the individual, as the community and as the state have been argued in this study. Throughout this study; the decisions of the European Court of Human Rights (ECHR) as well as the verdicts of the Constitutional Court and the Supreme Court of Appeals, the reports of the Grand National Assembly of Turkey Human Rights Investigation Commission concerning the penitentiaries and the reports of the nongovernmental organizations (NGO) are reviewed and referred.