Türk Ceza Hukukunda işkence suçu (5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 94 ve 95. maddeleri)
Torture crime in Turkish Criminal Law (article 94-95 of Turkish penal code- law no:5237)
  1. Tez No: 217859
  2. Yazar: ABDULHALİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SELAMİ MAHMUTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşkence, Kötü Muamele, Onur kırıcı, Aşağılama, İnsan Hakları, 5237sayılı Türk Ceza Kanunu, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, Torture, Ill treatment, Corporal, Mental or Degrading Punishment, HumanRights, Turkish Penal Code (Law no: 5237), Turkish Penal Code (Former-Law no:765)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Maddi ve manevi mahiyette ağır acı ve ıstırap anlamına gelen işkence, tarih boyunca vegünümüze kadar bir sorgulama ve cezalandırma yöntemi olarak sıkça kullanılmıştır.İşkenceyi meşru gören hiçbir kanun yoktur. Savaş ve olağanüstü durumlar da dahil olmaküzere hangi sebeple olursa olsun, işkence istisnasız olarak yasaktır. Türk hukuku bakımındanişkence Anayasal olarak yasaklanmış ve Türk Ceza Kanunu'nu kapsamında suç olarakdüzenlenmiştir. Türk ceza hukuku açısından 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu (ETCK) 243.maddesi ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu(YTCK) 94 ve 95. maddeleri İşkence suçunu düzenlemektedir. Her iki kanunda yer alan suçtipleri birbirinden önemli farklılıklar göstermektedir. YTCK'da işkence suçunun tanımıyapılmış ve suçun faili, mağduru, tipikliği bakımından önemli değişiklikler ve yenilikleryapılmıştır. Bu çalışmada, önce kavram olarak işkence irdelenmiş, bir insan hakları sorunuolarak ve uluslar arası boyutuyla değerlendirilmiştir. Ardından tarihsel gelişimi, Türk hukuktarihindeki yeri ve nihayet YTCK m.94'te tanımlanan suç tüm unsurlarıyla ele alınmıştır.Çalışmada, Yargıtay içtihatları, Uluslar arası Sözleşmeler ve yargı organlarının (özellikleİnsan Hakları Avrupa Mahkemesi) kararlarından faydalanılmıştır. 5237 sayılı TCK'dadüzenlenen işkence suçu, genel olarak, 765 sayılı kanundaki düzenlemeye göre, daha çağdaşve ileri bir düzenleme olup uluslararası sözleşmelere de uygun düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Torture is punished in scope of Turkish Criminal Code as a crime type that exists in nationalcodes, international treaties and decisions of judicial organs. In Turkish Criminal Law,article 243 of Turkish Criminal Code numbered 765 that entered into force in 1.3.1926 andarticle 94 and 95 of Turkish Criminal Code numbered 5237 that entered into force as per of 1June 2005 regulate torture crime. There are significant differences between crime typesdefined in the two codes. New criminal code makes definition of torture crime and bringsabout important differences in terms of offender, victim and typology (legality component)of the crime. Formulation of torture crime in new criminal code is more modern andprogressive than former criminal code and it is also compatible with international treaties. Inthis work, firstly torture has been explicated as concept and has been assessed as a matter ofhuman rights taking into consideration its international character. After, its historicaldevelopment, its position in history of Turk law and all components defined in article 94 ofNew criminal code has been discussed. In this work, Supreme Court of Appeals caselaws,international treaties and decisions of judicial organs has been also used.