Term sezaryen doğumlarda yenidoğan sonuçlarının gestasyonel haftalarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of newborn results BY gestational weeks at term cesarean delivery
  1. Tez No: 637506
  2. Yazar: ÖZDE SAKARYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: sezaryen doğum, miad gebe, yenidoğan sonuçları, Ceserean Delivery, Term Pregnancy, Neonatal Outcomes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yenidoğanın perinatal morbiditesinin azaltılmasında doğum haftasının önemli olduğu bilinmektedir. Biz çalışmamızda, miad doğum sayılan 37 hafta ve üzerinde sezaryenle doğan yenidoğanlarda doğum haftasının yenidoğan sonuçları üzerine etkisini araştırdık. Bu amaçla çalışmamıza toplam 760 olgu alındı. Olgular sezaryen haftalarına göre 4 gruba ayrıldı. Sezaryen doğum haftası 37-37+6 arasındaki 142 olgu“Grup 1”, 38-38+6 arasındaki 423 olgu“Grup 2”, 39-39+6 arasındaki 116 olgu“Grup 3”, 40 ve üzeri gebelik haftasındaki 79 olgu“Grup 4”olarak belirlendi. Gruplardaki yenidoğanların cinsiyeti, doğum ağırlığı, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, umblikal kord pH değerleri, doğumu takiben ilk 7 gün içinde yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatıp yatmadıkları, yatanların yatış süreleri ve endikasyonları retrospektif olarak incelendi ve bu dört gruptaki yenidoğan sonuçları karşılaştırıldı. Sezaryen haftaları ile yenidoğan 1. ve 5. dk APGAR skoru, umblikal kord pH'sı, hipoglisemi ve uzun süreli hospitalizasyonu (yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 5 günden fazla yatışlar) arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Doğumu takiben ilk 7 gün içinde, herhangi bir endikasyonla yenidoğan yoğun bakım ünitesine (YYBÜ)'ne yatışlar karşılaştırıldığında 37. gebelik haftasında diğer gruplara göre belirgin olarak daha yüksek olduğu saptandı. Gebelik haftası ilerledikçe solunum sıkıntısı oranının azaldığı görüldü. Solunum sıkıntısı riskinin tespiti amacıyla yapılan ROC eğrisi analizinde 38 hafta 2 gün, %65 sensitivite ve %56 spesifite ile eşik gestasyonel hafta olarak bulundu. Sonuç olarak, solunum sıkıntısı için 38 hafta 2 gün eşik değer olarak bulunmuş olup doğum haftası arttıkça da yenidoğan sonuçlarının iyileştiği bulundu.
Özet (Çeviri)
It is known that birth week is important in reducing perinatal morbidity of a newborn. In this study, we investigated the effects of the birth week on newborns born with cesarean over 37 weeks and above. A total of 760 cases were researched in the study. The cases were divided into 4 sub-groups according to week cesarean is performed.“Group 1”includes 142 cases between 37-37 + 6 birth weeks;“Group 2”includes 423 cases between 38-38 + 6 birth weeks,“Group 3”includes 116 cases between 39-39 + 6 birth weeks and group 4 includes 79 cases over 40 weeks of gestation. The gender, birth weight, APGAR scores for 1st and 5th minutes, umbilical cord pH values of the newborns in the groups, whether they were admitted to the neonatal intensive care unit within the first 7 days after delivery, the duration of hospitalization and indications were researched retrospectively and compared among the 4 newborn sub-groups. The results suggest that there is statistically no significant difference between cesarean weeks and APGAR scores for the 1st and 5th minutes, umbilical cord pH, hypoglycemia, and long-term hospitalization (more than 5 days hospitalization in the neonatal intensive care unit). Hospitalizations to the neonatal intensive care unit (NICU) within the first 7 days after birth compared with other groups suggest that 37 weeks of gestation is significantly higher than other groups. It was observed that the rate of respiratory distress decreases as the week of gestation increases. ROC curve analysis is performed to determine the risk of respiratory distress, and the results suggest that with 65% sensitivity and 56% specificity 38 weeks 2 days is found to be the threshold week. As a conclusion, 38 weeks and 2 days is found to be the threshold value for respiratory distress, and the newborn positive outcomes were found to improve as the birth week increases.