Hastalardan izole edilen üropatojenik Escherichia coli (UPEC) suşlarında bazı virulans genlerin ve mcr-1 geninin prevelansı
The prevalence of some virulence genes and mcr-1 gene in uropathogenic Escherichia coli (UPEC) isolated from patients
  1. Tez No: 637505
  2. Yazar: HALIMA SADEQY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: E. coli, Clinic, UPEC, vat, hlyA, mcr-1
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Enterobacteriaceae'nin flagellalı üyesi olan Escherichia coli (E. coli), insan gastrointestinal sistemindeki normal mikrobiyal floraların önemli bir bileşenidir. Üropatojenik E. coli (UPEC) patotipleri idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE'lere) neden olmaktadır. UPEC gibi E. coli patotiplerinin patojenitesi tamamen virülans genleri ve diğer genomik elementlerle ilişkilidir. UPEC, toplum kökenli İYE'lerin ve büyük oranda nozokomiyal İYE'lerin nedenidir ve dünya çapında ciddi tıbbi maliyetlere, morbidite ve mortaliteye yol açmaktadır. UPEC semptomatik İYE'ye neden olma yeteneği, geniş virülans faktörlerinin spektrumuyla ilişkilidir. UPEC suşları, idrar yolunda kolonize olmasına ve konakçı savunmasından kaçmasına izin veren bir takım virulans faktörleri kodlar. UPEC ile ilişkili toksinler arasında repeat-in-toksinler, α-hemolisin (hlyA), vacuolating AT toksini (vat) yer almaktadir. Fosfoetanolamin transferazı kodlayan mcr-1 (mobil kolistin direnci 1) geni, yakın zamanda E. coli'de polimiksinlere karşı kazanılmış bir direnç kaynağı olarak tanımlanmıştır. mcr-1 geni, Çin'de 2016 yılında keşfedilen ve bakterileri antibiyotik sınıfına karşı son derece dirençli kılan yeni bir“süperbug”gendir ve tedavi icin son çare olarak kolistin kullanılmaktadır. Bu nedenle mcr-1 geninin prevelansını belirlemek antibiyotik tedavisi için önemlidir. Bu çalışmada Konya'daki bazı hastanelerden izole edilen UPEC suşlarının klasik PCR metodu aracılığı ile hlyA ve vat virulans genlerinin ve mcr-1 direnç geninin prevelansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastane kaynaklı izole edilen 90 UPEC suşlarının hlyA, vat ve mcr-1 gen bölgeleri birer çift primer aracılığıyla PCR tekniği ile çoğaltılmıştır. PCR ürünleri agaroz jel elektroforezinde DNA marker kullanılarak yürütülmüştür ve UV ışığı altında DNA görüntüleme sistemi ile gözlenmiştir. 90 UPEC suşlarında 25'i hlyA pozitif (% 27,77), 57'si vat pozitif (% 63,33) ve 57'si de mcr-1 pozitif (% 63,33) bulunmuştur. Virulans genleri ihtiva eden E.
Özet (Çeviri)
Escherichia coli (E.coli), the fagellated member of Enterobacteriaceae is an important component of the normal microbial flora in the human gastrointestinal tract. The pathotypes of uropathogenic E. coli (UPEC) cause urinary tract infectons (UTIs). The pathogenicity of E.coli pathotypes such as UPEC is completely in association with virulence genes and other related genomic elements. UPEC is the cause of community-acquired UTIs and a large portion of nosocomial UTIs, accounting for substantial medical costs and morbidity and mortality worldwide. The ability of UPEC to cause symptomatic UTIs is associated with expression of a broad spectrum of virulence factors. UPEC strains encode a number of virulence factors, which enable the bacteria to colonize the urinary tract and escape of highly effective host defense. Toxins associated with UPEC include the repeat-in-toxins α-hemolysin (hlyA) and vacuolating AT toxin (vat). The mcr-1 (mobile colistin resistance 1) gene, which encodes phosphoethanolamine transferase, has been recently identifed as a source of acquired resistance to polymyxins in E. coli. The mcr-1 gene is a new“superbug”gene discovered in China in 2016 that makes bacteria highly resistant to the last-resort class of antibiotics. For this reason, determining the prevalence of the mcr-1 gene is important for antibiotic therapy. In this study, it was aimed to determine the prevalence of hlyA and vat virulence genes and mcr-1 resistance gene by using the classical PCR method of UPEC strains isolated from some hospitals in Konya. The hlyA, vat and mcr-1 gene regions of 90 UPEC strains isolated from the hospital were reproduced by PCR technique via a pair of primers. PCR products were carried out using a DNA marker on agarose gel electrophoresis and observed under UV light with a DNA imaging system. In 90 UPEC strains, 25 were found hlyA positive (27.77 %), 57 were vat positive (63.33 %) and 57 were mcr-1 positive (63.33 %). While there was no statistically significant relation between E. coli strains containing virulence genes (P > 0.05), a statistically significant relation was found between strains containing both virulence and mcr-1 genes (P < 0.05). As a result, the prevalence of the vat and mcr-1 genes were remarkably high. This a threat to the effectiveness of colistin. In order to control the prevalence of the mcr-1 gene, it should be closely followed by rapid methods.