Türkçe konuşan 4-6 yaş arasındaki tipik gelişim gösteren ve gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların farklı cümle tiplerini anlama ve üretmesinin incelenmesi
The examination of comprehension and production of different sentence types in Turkish speaking typically developing and children with developmental language disorder in 4-6 years
  1. Tez No: 637523
  2. Yazar: BUKET AYÇA SÖZÜÇOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel dil bozukluğu, Cümle üretim, Cümle tekrarlama
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapısal farklılık gösteren cümle tiplerini anlama ve üretme becerilerinin, tipik gelişim gösteren ve gelişimsel dil bozukluğu olan çocuklar arasında ve tipik gelişim gösteren çocuklarda 4 ve 5 yaş grupları arasında incelenmesidir. Çalışmaya, 4-6 yaş aralığında 32 tipik gelişim gösteren ve 10 gelişimsel dil bozukluğu olan çocuk katılmıştır. Katılımcılara uygulanan araçlardan cümle anlama aracı 33 kısa öykü, cümle üretim aracı da 33 tekrarlı üretim ve 33 spontane üretim olmak üzere toplamda 66 kısa öyküden oluşmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, 4 ve 5 yaş grubunda tipik gelişim gösteren ve gelişimsel dil bozukluğu olan çocuklarda, yapısal farklılık gösteren cümle tiplerinin sıralaması incelenmiştir ve gruplar arası karşılaştırılma yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, 4 ve 5 yaş grubunda tipik gelişim gösteren ve gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların yapısal farklılık gösteren cümle tiplerini anlama ve üretim sıralarında farklılık gösterdiği görülmüştür. Bununla birlikte tüm gruplarda spontane üretimin, tekrarlı üretimden daha yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the skills of understanding and producing structurally different sentence types between children with typically developing and developmental language disorders and between the ages of 4 and 5 in children with typically developing. The study included 32 children with typically developing and 10 developmental language disorders between the ages of 4-6. The sentence comprehension tool consists of 33 short stories, the sentence production tool consists of 33 repetitive production and 33 spontaneous production, in total 66 short stories. For these purposes, the order of different sentence types in children aged 4 and 5 with typically developing and developmental language disorders was examined and compared between groups. As a result of the study, it has been observed that children with typically developing and developmental language disorders differ in understanding and production order of structurally different sentence types. Moreover, it was concluded that spontaneous production was insufficient in all groups than repetitive production.