Erişkin kalp cerrahisinde kardiyopulmoner bypass sırasındaki pulsatil ve non-pulsatil akım seçiminin serebral NIRS üzerine etkisi
Cardiopulmonary bypass in adult heart surgerypulsatile and non-pulsatile current selection effect onserebral NIRS
- Tez No: 637565
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Pulsatil akım, Non-pulsatil akım
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Erişkin kalp cerrahisinde pulsatil veya non-pulsatil akım tercih edilerek kalp akciğer makinası ile kardiyopulmoner Bypass'a geçilmesi rutin bir prosedürdür. Kardiyopulmoner Bypass prosedürünün neden olduğu dolaşım fizyolojisindeki değişikliklerin serebral kan akımı üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ancak akım çeşitlerinin birbirlerine üstünlüğü tartışılmaktadır. Bu çalışmada amacımız kardiyopulmoner Bypass sırasında tercih edilen akım seçiminin serebral Near Infrared Spectroskopi (NIRS) yöntemi ile serebral perfüzyona olası etkisini araştırmaktır. Çalışmaya pulsatil akım (grup:1) n=30 ve non-pulsatil akım (grup:2) n=30 toplamda 60 hasta dahil edildi. Hem pulsatil hem de non-pulsatil akım için roller pompa (Stöckert SV, Sorin Group Deutchland GMBH, München) kullanıldı. Her iki grubun tek taraflı olarak frontal loba yerleştirilen NIRS cihazı ile kardiyopulmoner Bypass öncesi, kross klemp öncesi, kross klemp sonrası(10.dk) ve kardiyopulmoner Bypass sonu değerleri kaydedildi. Ayrıca preoperatif ve postoperatif biyokimya ve kan gazı değerleri (pH,Laktat,Creatinin,BUN,AST,ALT), EF değişiklikleri,yoğun bakım kalış süreleri, extübasyon süreleri ile hastane kalış süreleri kaydedildi ve karşılaştırıldı. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildi. Gruplara göre ventilasyon süresi bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p0.05). Elde ettiğimiz veriler ışığında KPB'de kross klemp süresince uygulanan akım çeşitlerinin bazı değişkenler açısından farklı etkileri olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pulsatile and non-pulsatile flow is preferred in adult cardiac surgery, and cardiopulmonary Bypass is routine procedure with cardiac lung machine. It is known that changes in circulatory physiology causet by the cardiopulmonary Bypass procedure also have negative effects on cerebral blood flow. However, the superiority of current types to each other is discussed. Our aim in this study is the preferred flow during cardiopulmonary Bypass of cerebral perfusion by using cerebral near ınfrared spectroscopy(NIRS) method is to investigate its possible effect. Pulsatile flow the study (group :1) n=30 and non- pulsatile current (group:2) n=30 60 patients in total were included. Both pulsatile and nn-pulsatile roller pump (Stöckert SV, Sorin Group Deutchland GMBH, München), was used for the currents. With the NIRS device placed unilaterally in the frontal lobe of both groups before cardiopulmonary Bypass, before cross clamp,after cross clamp(10 min.) and cardiopulmonary Bypass end values were recorded. In addition, preoperative and postoperative biochemistry and blood gas values (pH, lactate , creatinine, BUN,AST, ALT ), EF changes. Intensive care durations intubation times and hospital stay times and statistically it was compared. The data obtained were evaluated statistically. Significant difference was observed in terms of ventilation time according to the groups (p0.05). In the light of the data, ıt was observed that the types of currents applied during the cross clamp in CPB have different effects in terms of some variables. Keywords : Cardiopulmonary Bypass, Pulsatile flow, Non-pulsatile flow