Kardiyopulmoner baypas uygulanan hastalarda hipotermi ve normoterminin PH, serum laktat üzerine etkisi
The effect of hypothermia and normotermia on PH and serum lactate in patients with cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 637566
  2. Yazar: ALPTUĞ BUMİN BAYANMELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotermi, Kardiyopulmoner Bypass, Normotermi, Serum Laktat, Hypothermia Cardiopulmonary Bypass, Normothermia, Serum Lactate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kardiopulmoner baypass sırasında ve postoperatif dönemde yüksek laktatemi sık karşılaşılan durumlardandır. Doku oksijenasyonunun az olması veya doku dolaşımındaki bozukluklar sonucu enerji metabolizmasının anaerobik yolla sağlanması durumunda laktat artar. Laktat seviyesindeki artış birçok sebeple de olabilmektedir. pH değerindeki değişikliklerin de laktat üzerindeki etkisi bilinen bir gerçektir pH değerininde birçok etkiyle örneğin hipotermi, normotermi , kardiak arrest , bikarbonat azlığı , kan hemodinamisinin bozulması gibi etkilerden ötürü Ph dengesinin etkilendiği bilinmektedir. Çalışmamızdaki amacımız, bu faktörlerin ; hipotermi ve normoterminin laktat , pH seviyesine etkilerini araştırmak. Kardiopulmoner baypass uygulanan 70 hasta üzerinde planlanmıştır. Bu hastaların 35'inde hipoterminin (grup 1)(n=35), 35'inde normoterminin (grup 2)(n=35) pH, serum laktat düzeyine etkilerine bakılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar için kan gazı örneği takibi preoperatif, intraoperatif P1(KPB giriş), intraoperatif P2(kross klemp), intraoperatif P3(kross klemp sonrası), postoperatif „0‟. ve „24‟. saatler dahil olmak üzere incelenmiştir. Gruplara göre pompa öncesi, P1, P2, pompa sonrası ve 24.saat Ph değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Gruplara göre P3 Ph değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2,391; p=0,017). Gruplara göre pompa öncesi, P1, P2, P3 ve pompa sonrası Laktat değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Gruplara göre 24.saat Laktat değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-1,962; p=0,049).
Özet (Çeviri)
High lactatemia is common during cardiopulmonary bypass and postoperative period. Lactate increases when tissue oxygenation is low or energy metabolism is provided anaerobicly as a result of disorders in tissue circulation. The increase in lactate level can happen for many reasons. It is knowen that the effect of changes in pH value on lactate is know. pH balance is know to be affected by many effects on ph value due to effects such as hypotermia, normothermia, cardiac arrest, bicarbonate deficiency and blood hemodyanamics deterioration. Our aim in our study is that these factors; to investigate the effects of hypothermia, normothermia on lactate, pH level. It is planned on 70 patients undergoing cardiopulmonary bypass. In 35 of these patients, the effect of hypotermia (group 1) (n = 35) and 35 of normothermia (group 2) (n = 35) on pH serum lactate level will be examined. For patients included in the study, blood gas sample follow-up is preoperative, intraoperative P1 (KPB entry), intraoperative P2 (cross-clamp), intraoperative P3 (post-cross-clamp), postoperative“0”. and, 24. Including watches. There is no statistically significant difference in pre-pump, P1, P2, post-pump and 24-hour ph values according to the groups (p> 0.005). There was a statistically significant difference in P3 ph values according to the groups (Z=-2,391; p=0,017). Accordin to the groups, there is no statistically significant difference in terms of lactate values before, P1, P2, P3 and post-pump (p>0.05). there was statistically significant difference in terms of 24 hours lactate values according to the groups (Z=-1,962; p=0,049).