Erişkin hastalarda doksorubisine bağlı kardiyotoksisitede mirna'ların rolü
Role of mirnas in doxorubicin-induced cardiotoxicity in adult patients
- Tez No: 637591
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Kardiyoloji, Onkoloji, Genetics, Cardiology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Antrasiklin, doksorubisin, kardiyotoksisite, meme kanseri, mikroRNA, Anthracycline, breast cancer, cardiotoxicity, doxorubicin, microRNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Meme kanserinin, tanı ve tedavisindeki hızlı gelişmeler ile beraber son yıllarda bu hastaların teşhis sonrası sağ kalımı artmış lakin bu durum uzun dönem için tedavi yan etkilerine bağlı görülen kalp yetmezliği dahil birçok durumda ise artışa neden olmuştur. Bu çalışmamızda, erişkin hastalarda doksorubisine bağlı kardiyotoksisitede miRNA'ların yenilikçi birer belirteç olarak rollerini belirlemeyi hedefledik. Daha önce kardiyotoksik herhangi bir tedavi almamış meme kanserli hastalar çalışmaya dahil edildi. Tedavi süresince farklı zamanlarda ayrılan plazma örneklerinden, tedavi öncesi, 2 kür doksorubisin bazlı kemoterapi (KT) sonrası ve 4 kür doksorubisin tedavisi tamamlandıktan sonra, seçilmiş 8 farklı miRNA gen ekspresyonlarında, başlangıca göre meydana gelen değişiklikler hesaplandı, ayrıca rutindeki kardiyak parametreler, kardiyak görüntüleme sonuçları, diğer biyokimyasal belirteçler de ölçüldü. Bu parametreler arasındaki ilişki araştırıldı. Elde ettiğimiz sonuçlara göre kemoterapi süresince, miRNA-4638-3p, miRNA-423-5p, miRNA-199a-3p, miRNA-133b, miRNA-126-3p ve miRNA-1'in kat artışlarının görüntüleme parametreleri ve klasik kardiyak belirteçlerle korele olduğunu saptadık. Sonuç olarak çalışmamız gösterdi ki, miRNA'lar geleceğin potansiyel aday biyobelirteçleridir. Çalışmamızdaki gibi aday miRNA'lar ile ilgili daha büyük ve kapsamlı, uzun dönem hasta takiplerini de içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
With the rapid developments in the diagnosis and treatment of breast cancer, the survival of these patients after diagnosis has increased in recent years, but this has led to an increase in many cases including heart failure due to treatment side effects for the long term. In this study, we aimed to determine the roles of miRNAs as an innovative marker in cardiotoxicity due to doxorubicin in adult patients. Breast cancer patients who had not received any cardiotoxic treatment before were included in the study. From the plasma samples separated at different times during the treatment, before treatment, after 2 cycles of doxorubicin-based chemotherapy (CT), and after 4 cycles of doxorubicin treatment, changes in 8 different miRNA gene expressions according to baseline were calculated. Also, cardiac parameters, cardiac imaging results, other biochemical markers were also measured. The relationship between these parameters was investigated. According to our results, we observed that the fold increases of miRNA-4638-3p, miRNA-423-5p, miRNA-199a-3p, miRNA-133b, miRNA-126-3p and miRNA-1 correlated with imaging parameters and classical cardiac markers during chemotherapy. As a result, our study showed that miRNAs are potential candidate biomarkers of the future. As in our study, there is a need for larger and more comprehensive long-term patient follow-up studies on candidate miRNAs.