Obez erkek adölesanlarda jinekomasti ve mikropenis varlığının biyokimyasal ve hormonal parametreler ile değerlendirilmesi
Evaluation of gynecomastia and micropenis existence with biochemical and hormonal parameters in obese male adolescents
- Tez No: 637617
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KENDİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Tüm dünyada gün geçtikçe prevelansı artan bir halk sağlığı sorunu olan obezite pek çok sistem üzerine etki eden ve komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalıktır. Obezite hipogonadizm, jinekomasti ve mikropenis gibi hormonal problemlere yol açabilir. Bu konuda yapılmış pediatrik çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, obezitesi olan erkek adölesanlarda jinekomasti ve mikropenis varlığının biyokimyasal ve hormonal parametreler ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde Haziran 2019-Mart 2020 tarihleri arasında 10-18 yaşları arasında obez ve sağlıklı gönüllü adölesanlarda gerçekleştirildi. Katılımcıların, antropometrik ölçümleri ve fizik muayeneleri yapılarak; rutin biyokimya ve hormon analizleri, ayrıca inhibin B ve seks hormon bağlayıcı globülin (SHBG) için sabah açlığında uygun koşullarda kan örnekleri alındı. Obezite grubu kontrol grubu ile ve obezler kendi içinde sınıflandırıldıktan sonra gruplar kontrol grubu ile kıyaslanarak değerlendirildi. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 22.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya obez 90, sağlıklı 25 katılımcı dahil edildi. Obez grup kendi içerisinde yeniden gruplandığında 27'sinin basit obez, 39'unun insülin direnci olan obez ve 24'ünün ise metabolik sendromlu olduğu tespit edildi. Jinekomasti varlığı obezite grubunda ve kontrol grubunda benzerdi. Obezite grubunun %78'inde lipomasti, %38,8'inde de gömülü penis mevcuttu. Obezite grubunda gerçek mikropenis mevcut değildi. Hormonal parametreler değerlendirildiğinde obez bireylerin serum total testosteron, prolaktin, SHBG ve inhibin B ortalamalarının sağlıklı bireylerden anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Vücut kitle indeksi (VKİ), plazma insülin düzeyleri, HOMA-IR, bel çevresi ve boyun çevresi ile SHBG arasında anlamlı negatif korelasyon mevcutken, inhibin B ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Sonuç: Çocukluk çağı obezitesinde hipogonadizm önemli endokrin komplikasyonlardan biridir. Bu konuda çocukluk döneminde yapılmış sınırlı yayın bulunmaktadır. Bu çalışmada obez erkek adölesanlarda patolojik jinekomasti ve mikropenis tespit edilememesine rağmen hormonal profiller değerlendirildiğinde hipogonadizme işaret eden bulgular mevcuttu. Daha geniş obez popülasyonlar üzerinde, uzun süreli izlem gerektiren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is a global public health problem with a gradually increasing prevalence. Obesity is a condition that affects many body systems and causes complications. Hormonal problems caused by obesity may result with hypogonadism, gynecomastia and micropenis. There are limited number of studies on this subject in the literature.The aim of the present study is to evaluate the association of biochemical and hormonal parameters with gynecomastia and micropenis in male adolescents with obesity. Material and Method:The study was conducted on obese and volunteer adolescents between 10 and 18 years of agewho have referred to Children Hospital of Erciyes University, Faculty of Medicine between June, 2019 and March, 2020. Anthropometric measurements and physical examinations of the participants were performed; blood samples were obtained for biochemical and hormone analyses and also for inhibin B and sex hormone binding globulin (SHBG) at adequate conditions after a overnight fasting period in the morning. The groups were evaluated by comparing with the control group following classification of the patient group, control group and obese group. Statistical analyses were performed through SPSS 22.0 program. Findings:The study included 90 obese patients, and 25 healthy individuals. The obesity group were classified under three subgroups including 27 patients with simple obesity, 39 patients with insulin resistance, and 24 patients with metabolic syndrome. Gynecomastia ratio was similair both in the patient and control groups. Lipomastia was detected in 78% of the patients in the patient group. Buried penis was 38.8% in the patient group. Real micropenis was not detected in the obesity group. Evaluation of hormonal parameters revealed that total testosterone, prolactin, SHBG, inhibin B averages of the patients were significantly lower than healthy individuals. There was a negative correlation between insulin levels, waist circumference, neck circumference and SHBG. The association between body mass index (BMI), waist circumference, neck circumference, insulin level, HOMA-IR, and inhibin B was not statistically significant. Conclusion: Hypogonadism is an important endocrine complication in childhood obesity. There are limited number of articles published in the literature. Although pathological gynecomastia and micropenis were not detected in obese male adolescents in the study, there were findings indicating hypogonadism when hormonal profiles were evaluated. Further studies with wider obese populations and more longitudinal monitoring are needed.
Benzer Tezler
- Obez erkek adolesanlarda akut egzersizin 12,13-dihome lipokin düzeylerine etkisi
Effect of acute exercise on 12,13-dihome lipokine levels in obese male adolescents
AYBÜKE GURUP ÖZEN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2021
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OYA ERCAN
- Obez adölesanlarda core egzersiz programının fiziksel, fizyolojik ve motorik parametrelere etkileri
Effects of core exercise program on physical, physiological and motoric parameters in obese adolescents
GARİP DOKSÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
SporHatay Mustafa Kemal ÜniversitesiBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YILDIZ YAPRAK
- Aşırı kilolu ve obez adölesanlarda direnç antrenmanlarının bazal metabolizma hızı ve serum leptin seviyesine etkisi
Effects of resistance training on metabolic rate and serum leptin levels in overweight and obese adolescents
MERAL KÜÇÜK YETGİN
Doktora
Türkçe
2010
SporMarmara ÜniversitesiBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
PROF. DR. H. BİROL ÇOTUK
- Adölesanların metabolik sendrom riski ve beslenme durumları açısından değerlendirilmesi
Assesment of metabolic syndrome risk andnutritional status of adolescents
FATMA ERSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Beslenme ve DiyetetikGazi ÜniversitesiBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MAKBULE GEZMEN KARADAĞ
- Obez ve sağlıklı adölesanlarda günlük yaşam aktiviteleri, fiziksel uygunluk ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması
A comparison activities of daily living, physical fitness and quality of life in obese and healthy adolescents
CEREN İSKENDEROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Fizyoterapi ve RehabilitasyonHacettepe ÜniversitesiFizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EBRU ÇALIK KÜTÜKCÜ