Obez erkek adolesanlarda akut egzersizin 12,13-dihome lipokin düzeylerine etkisi
Effect of acute exercise on 12,13-dihome lipokine levels in obese male adolescents
- Tez No: 699095
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: obesity, brown adipose tissue, 13-DiHOME, exercise, adolescent
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giriş ve amaç: Esmer yağ dokusundan salınan ve metabolik etkilere sahip olan lipokinlerden 12,13-dihidroksi-9Z-oktadekenoik asidin (12,13-DiHOME) insan ve fare çalışmalarında akut egzersiz ile salınımının arttığı gösterilmiştir. Diğer yandan bu lipokinin farelere terapötik amaçlı uygulanmasıyla serum trigliserid düzeyini düşürdüğü ve hipertrigliseridemi, obezite ve tip 2 diyabete karşı potansiyel bir terapötik ajan olabileceği sonucu çıkarılmıştır. Bu çalışmada obez adolesanlarda 12,13-DiHOME düzeylerinin ve bu düzeylerin akut egzersiz ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Ayrıca bu lipokinin biyokimyasal, antropometrik parametreler ve egzersiz kapasitesiyle ilişkisinin incelenmesi hedeflendi. Metod: Neyzi kriterlerine göre 28 erkek obez adolesan ile yaş ve puberte evreleri uyumlu 28 normal ağırlıklı erkek adolesan çalışmaya dahil edildi. Obezlere beden kompozisyonu ölçümü yapıldı. Test öncesi dosyalarından bazal kan tetkikleri ve OGTT sonuçları not edildi. Gönüllülere Bruce protokolüyle gün aşırı 3 günlük kardiyopulmoner egzersiz testi yapıldı. Egzersiz öncesi ve egzersizin üçüncü günü egzersiz sonrası 1. Saatte alınan serum örneklerinden 12,13-diHOME düzeyi ölçüldü. Bulgular: Bazal 12,13-diHOME VKİ, bel çevresi, trigliserid, yaş ve boy arasında ters korale HDL, pikVO2 (pik egzersiz sırasındaki oksijen tüketim hacmi) ve ATHR (anaerobik eşik kalp hızı) ile pozitif koreleydi.
Özet (Çeviri)
Aim: 12,13-diHOME is a lipokine produced from brown adipose tissue, and it has been found to be inversely related to BMI, body fat mass, triglyceride levels by being released with cold exposure and exercise, and it has been found to decrease serum triglycerides by increasing fatty acid oxidation in muscle. It is thought that it can be used in the treatment of hypertriglyceridemia an obesity. In our project, we aimed to examine the effects of acute exercise on the level of 12,13-diHOME in obese and normal-weight adolescents. Material and Method: Our study was conducted with 28 obese and 28 normal-weight adolescents with pubertal stage > 3. Metabolic measurements were made by performing 3-day cardiopulmonary exercise test on the volunteers with Bruce protocol. Basal blood tests and 12,13-diHOME levels were measured before the test, and 12,13-diHOME levels after exercise. This study was funded by Scientific Research Projects Coordination Unit of Istanbul University-Cerrahpasa. Project number: 35149 Results: Inverse relationship between baseline 12,13-diHOME and BMI SDS, waist circumference, triglyceride, age and height. A positive correlation was found with HDL, peak VO2, ATHR. Basal level was found to be significantly lower in those with dyslipidemia. Both baseline and post-exercise 12,13-diHOME were found to be significantly lower in obese patients. With exercise, 12,13-diHOME increased significantly in both groups. Post-exercise 12,13-diHOME showed a significant inverse relationship with age, height, and waist circumference. Conclusion: Our study supports that baseline 12,13-diHOME is lower in obese and adolescents with dyslipidemia and its level can be increased with exercise.