Malnütrisyonun inflamatuar barsak hastalarında genel yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of malnutrition on general quality of life in inflammatory bowel patients
- Tez No: 637633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EMRE YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar barsak hastalıkları, malnütrisyon, yaşam kalitesi, Inflammatory bowel diseases, malnutrition, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH) seyrinde malnütrisyon hem hastalığın kendisine hem de kullanılan ilaçlar gibi diğer bazı nedenlerden dolayı sık karşılaşılan bir durumdur. Malnütrisyon da hastaların morbidite ve mortalite riskinde artışa, tedavi maliyetlerinde artışa ve yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle İBH hastalarında malnütrisyonun erken tespiti, tedavisi ve malnütrisyon açısından risk oluşturacak faktörlerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Malnütrisyon riski; tarama anketleri, bazı biyokimyasal göstergeler ve bazı antropometrik ölçümlerle yapılabilir. Biz çalışmamızda MUST (malnutrition screening tool - malnutrisyon tarama anketi) tarama anketi ile poliklinikten başvuran İBH hastalarında malnutrisyon riski sıklığını belirlemeyi, malnütrisyonun genel yaşam kalitesi üzerine etkilerini, hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bir Ocak 2020 - Bir Nisan 2020 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğine ayaktan başvuran İBH tanılı hastalar prospektif bir çalışma kapsamında MUST yöntemi kullanılarak malnütrisyon riski açısından tarandı. Hastaların genel yaşam kalitesi EQ-5D indeksi kullanılarak araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 80'i CH ve 82'si ÜK olmak üzere randomize 162 hasta alındı. Malnütrisyon değerlendirmesinde düşük riskli malnütre hastaların; %48,4'ü Crohn hastası, %51,6'ı ÜK hastası, orta risk malnütre hastaların; %52,4'ü Crohn tanılı, %47,6'sı ÜK tanılı, yüksek risk malnütre hastaların; %52,9'u Crohn tanılı, %47,1'i ÜK tanılı olup, her iki grup malnütrisyon açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p=0,90). Genel yaşam kalitesi değerlendirmesinde Crohn tanılı hastaların ortalama EQ-5D indexi ortalaması 0,83±0,16, ÜK tanılı hastaların ortalama EQ-5D indexi ortalaması 0,81±0,19 olup her iki grup genel yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (sırasıyla, p=0,355, p=0,202). Crohn ve ÜK tanılı hastaların kendi aralarında remisyon ve aktivasyon grupları malnütrisyon ve genel yaşam kalitesi üzerinden bir karşılaştırma yaptığımızda her iki grup (aktivasyon ve remisyon) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Hastaların aktivasyon durumlarının malnütrisyon ve genel yaşam kalitesiyle anlamlı bir kolerasyon saptanmadı. İBH hastalarının polikliniklerde kilo durumu, beslenme durumu ve genel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi bu hastalarda hastalığın seyri sırasında oluşabilecek muhtemel malnutrsiyon, anksiyete ve genel yaşam kalitesinin bozulmasının proflaktik tedbirlerle önleme şansını bize vermektedir. Malnütrisyonun hastalıkların prognozuna etkisi düşünüldüğünde, İBH hastalarının malnütrisyon açısından değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: In the course of inflammatory bowel diseases (IBD), malnutrition is a common condition for both the disease itself and some other reasons, such as the drugs used. Malnutrition can also lead to an increase in patients' risk of morbidity and mortality, an increase in treatment costs and impairment in quality of life. Therefore, early detection, treatment and determination of the risk factors for malnutrition are important for IBD patients. Malnutrition risk can be done with screening questionnaires, some biochemical indicators and some anthropometric measurements. In our study, we aimed to determine the frequency of malnutrition, the effects of malnutrition on the overall quality of life, and the demographic, clinical and laboratory features of patients with IB (malnutrition screening tool - malnutrition screening survey) screening survey. Material and Method: Patients diagnosed with IBD who were admitted to Gaziantep University Şahinbey Training and Research Hospital Gastroenterology Outpatient Clinic between January 01, 2020 and April 1, 2020 were screened for the risk of malnutrition by MUST method. The overall quality of life of the patients was investigated using the EQ-5D index. Results: 162 patients, 80 of whom were CH and 82 were UC, were included in the study. In malnutrition evaluation, 48.4% of low-risk malnutrition patients were Crohn's; 51.6% of patients with UC, 52.4% of patients with moderate risk malnutrition were diagnosed with Crohn; 47.6% of them were diagnosed with UC, 52.9% of high-risk malnutrition patients were diagnosed with Crohn; 47.1% of them were diagnosed with UC, and there was no statistically significant difference when both groups were compared in terms of malnutrition (p = 0.90). In the overall quality of life assessment, the mean EQ-5D index of the patients diagnosed with Crohn was 0.83 ± 0.16, the average of EQ-5D VAS was 63.75 ± 19.88; The mean EQ-5D index of the patients diagnosed with UC was 0.81 ± 0.19, the mean of EQ-5D VAS was 67.99 ± 22.09, and there was VI no statistically significant difference when both groups were compared in terms of overall quality of life (respectively, p = 0.355 , p = 0.202). When we compared the remission and activation groups of patients diagnosed with Crohn's and UC on malnutrition and overall quality of life, there was no statistically significant difference between both groups (activation and remission). Conclusion: No significant correlation was found with the activation status of the patients, their malnutrition and general quality of life. Evaluation of weight status, nutritional status and general quality of life in IBD patients in polyclinics gives us the chance to prevent possible malnutrition, anxiety and deterioration of general quality of life during the course of the disease with prophylactic measures. Considering the effect of malnutrition on the prognosis of diseases, evaluation of IBD patients in terms of malnutrition is very important