Pediatri kliniğinde akciğer enfeksiyonu tanısı ile takip edilen hastalarda serum 25(OH)D vitamin düzeyi ve kemik turnover markırlarının değerlendirilmesi
In pediatrics clinic diagnosed with lung infection follow-up of the serum vitamin 25 (OH)D levels evaluation of and bone turnover markers
- Tez No: 281830
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini yetersizliği, pnömoni, immun sistem, Vitamin D deficiency, pneumonia, immune system
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
D vitamini primer olarak kalsiyum homeostazı ve kemik metabolizmasından sorumludur. Yapılan çalışmalar sonucu bugün otoimmun hastalıklar, inflamatuar barsak hastalıkları, romatoid artrit, multiple skleroz, diyabet, maligniteler, respiratuar hastalıklar ve kalp hastalıklarının oluşumunda D vitamini eksikliğinin rolü olduğu bilinmektedir. D vitamini reseptörü tüm immun sistem hücrelerinde tanımlanmıştır.Bu çalışmanın amacı 1 ay-15 yaş arasında olan ve alt solunum yolu enfeksiyonu sebebi ile hospitalize edilen vakalarda serum 25(OH) vitamin D düzeyi ile pnömoni arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Vakalar, Çocuk İntaniye servisinde akciğer enfeksiyonu tanısı ile yatan hastalardan; kontrol grubu ise Genel Pediatri polikliniğine başvuran sağlıklı çocuklardan oluşturuldu. Tüm vakalar yaş, cinsiyet ve antropometrik ölçümler açısından değerlendirildi. Vaka ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet bakımından fark yoktu(p>0.001). Tüm vakalar yaşa göre vücut ağırlıkları ve boya göre vücut ağırlıkları bakımından değerlendirildiler. Ayrıca vakalar malnütrisyonu olanlar ve olmayanlar olarak gruplandırıldı. Tüm vakaların serum 25(OH) vitamin D, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, parathormon, immunglobülin ve CD4 düzeyleri ile hemogram, sedimentasyon ve C reaktif protein düzeyleri ölçüldü. Kemik mineral dansitometri ölçümü yapıldı. Pnömoni tanısı alan vakaların belirti ve bulgularının gerileme süreleri karşılaştırıldı.Tüm vaka grubunun serum 25 (OH) vitamin D düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük saptandı(p15 ng/mL olan vakalara idame D vitamini tedavisi uygulanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Vitamin D is responsible primarily for calcium homeostasis and bone metabolism. Vitamin D deficiencies have been found in the studies to have important roles in the formation of autoimmune diseases, inflammatory intestine defects, rheumatoid arthritis, multiple sclerosis, diabetes, malignity, respiratory and hearth diseases. Receptor of vitamin D is detected in all immune system cells.The aim of present study is to determine the relationship between the infection rate of lower respiratory and the level of serum 25(OH) vitamin D among the cases between 1 month to 15 years old and hospitalized for lower respiratory infection.Cases were selected among the patients diagnosed to be pneumonia at fever service while control group consisted of healthy children from general paediatric service. Both groups were similar in age and gender. All the subjects were assessed for their age to body weight and length to body weight ratios. In addition, subjects were categorised for their malnutrition conditions (with and without malnutrition). All cases were subjected to serum 25(OH) vitamin D, calcium, phosphor, alkaline phosphatase, parathormone, immunoglobulin, CD4, hemogram, sedimentation and C reactive protein level measurement. Bone mineral densitometry measurement was also performed. Cases were classified to be possible viral and bacterial pneumonia after physical examination and laboratory test results. Regression duration of symptoms in those diagnosed to be pneumonia was compared.Level of serum 25 (OH) vitamin D in cases diagnosed to be pneumonia was determined to be lower than control (p 15 ng / ml in maintenance cases suggest that vitamin D treatment can be applied.