İnflamatuar barsak hastalarının diyet örüntüleri, yeme tutumları ve malnütrisyon durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the dietary patterns, eating attitudes and malnutrition status of the patients with inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 939804
  2. Yazar: SÜHEYLA ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ANDAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Barsak Hastalığı, Malnütrisyon, Diyet Örüntüsü, Yeme Tutumları, Diyet Yaklaşımları, Inflammatory Bowel Disease, Malnutrition, Diet Patterns, Eating Attitudes, Diet Approaches
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmanın amacı inflamatuar barsak hastalarının diyet örüntüleri, yeme tutumları ve malnütrisyon durumlarının saptanmasıdır. Araştırma kesitsel, tanımlayıcı bir çalışma olup, Kasım 2023 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı polikliniğine başvuran, takipli Ülseratif Kolit (ÜK) veya Crohn (CH) tanısı almış 225 hasta ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasındaYeme Tutum Testi 26 (YTT26), Mayo Klinik Aktivasyon İndeksi (MKAİ), Crohn Hastalık Aktivite İndeksi (CDAI), Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS), 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı kullanılmış ve Sağlıklı Yeme İndeksi-2020 hesaplanmıştır. ÜK ve CH hastalarının MUST skorları arasında fark saptanmamıştır. Hastaların antropometrik verilerindeki artış genel olarak İBH hastalık aktivitesi ve MUST skorlarında azalma ile ilişkili bulunmuştur. Hastaların hastalık aktivite indeksleri ile MUST, YTT-26, MEDAS ve SYİ puanları arasında ilişki saptanmamıştır. Multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan beslenme tedavisinin İBH'de hastaların beslenme durumları, beslenme örüntüleri ve hastalık aktivitesi üzerine etkili olabileceği bu nedenle önemli bir strateji olduğu ve bu konunun etkilerinin ortaya konulabilmesi adına daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the dietary patterns, eating attitudes and malnutrition status of inflammatory bowel disease patients. The study is a cross-sectional, descriptive study and was conducted with 225 patients diagnosed with Ulcerative Colitis (UC) or Crohn's disease (CD) who applied to the outpatient clinic of the Gastroenterology Department of Istanbul Çam and Sakura City Hospital between November 2023 and May 2024. The Eating Attitudes Test 26 (EAT-26), Mayo Clinic Activation Index (MCAI), Crohn's Disease Activity Index (CDAI), Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS), 24-hour Food Consumption Record were used to collect the data and the Healthy Eating Index-2020 was calculated. No difference was found between the MUST scores of UC and CD patients. The increase in the anthropometric data of the patients was generally associated with a decrease in IBD disease activity and MUST scores. No relationship was found between the patients' disease activity indexes and MUST, YTT-26, MEDAS and SYI scores. It was thought that nutritional therapy prepared with a multidisciplinary approach could be effective on the nutritional status, nutritional patterns, disease activity of patients in IBD, and it is an important strategy and more studies are needed to reveal the effects of this issue.