Lenfomalı hastalarda yorgunluk ve fonksiyonel durum incelenmesi
Fatigue and functional status in patients with lymphoma
  1. Tez No: 637748
  2. Yazar: HİLAL DAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Hematology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoma, Fonksiyonel Yaşam, Kanser Yorgunluğu, Lymphoma, Functional Life, Cancer Fatigue
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma hastaneye başvurup Lenfoma tanısı alan hastaların yorgunluk ve fonksiyonel durumlarının tespit edilmesi amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın evreni Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hematoloji polikliniğine başvuran ve Hematoloji kliniğinde yatan bireylerden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hematoloji polikliniğine başvuran ve Hematoloji kliniğinde yatan, 18 yaşın üzerinde, iletişim kurabilen, bilinci açık, en az bir kür tedavisi almış olan, araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 70 lenfoma hastası oluşturmuştur. Araştırma sonucunda toplanan veriler SPSS (22.0) programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistik testi kullanılarak sayı ve yüzdelik dağılımları verilmiştir. Veriler Kolmogorov- Smirnov testleriyle normal dağılımda olup olmadığı belirlenmiştir. Verilerin parametrik test koşullarını sağlamaması nedeniyle bağımsız iki grup karşılaştırmasında Man Whitney U testi, bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırılmasında Kruskal Wallis tek yönlü varyans analizi testleri kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için, Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan ölçeklerden olan Kanser Yorgunluk Ölçeğinden (KYÖ) alınan ortalama puanın 25,01±7,77 olduğu, dolayısıyla katılımcıların kanser yorgunluğunu fazla yaşamadığı görülmüştür. Fonksiyonel Yaşam Ölçeğinden aldığı puan ortalaması ise 109.54±21,11 olarak tespit edilmiştir. Bu orana bakarak katılımcıların fonksiyonel durumunun iyi sayılacak seviyede olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların alkol kullanma durumlarının, sosyal fonksiyon alt boyutuna göre farklılığı, bakmakla yükümlü olunan kişinin olmasının ve bakımına destek alınan kişi olmasının psikolojik fonksiyonlar boyutuna olan farklılığı istatistiksel olarak anlamlı görülmüştür. Ayrıca katılımcıların yaşlarının fiziksel durum alt boyutuyla olan farklılığı istatistiksel olarak önemli görülmüştür. Kanser yorgunluğu ölçeğinin, fonksiyonel yaşam ölçeğine negatif yönlü ve kuvvetli düzeyde bir ilişkisinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study for the purpose of examining the fatigue and functional status of individuals who applied to the hospital and were diagnosed with lymphoma. The universe of the research will consist of individuals who applied to the Hematology outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University and are hospitalized in the Hematology clinic. The sample of the study consisted of 70 lymphoma patients who applied to the Hematology outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University and who were hospitalized in the Hematology clinic, who were over 18 years old, who could communicate, were conscious, received at least one cure treatment and voluntarily accepted to participate in the research. SPSS (ver: 22.0) program was used to evaluate the data obtained from the research. In the analysis of the data, the descriptive statistics tests were used to determine the number and percentage distribution. Whether the data is in normal distribution was determined by Kolmogorov-Smirnov tests. In comparing whether there is a difference between the averages obtained in terms of a variable obtained by measurement in the dependent group / groups (two or more) in the study, Man Whitney U test for two independent groups, Kruskal Wallis single for more than two independent groups directional variance analysis tests were used. To reveal the relationship between variables in the research; Pearson's Correlation Coefficient was used in the data obtained with interval or ratio scale. It was observed that the average score obtained from the Cancer Fatigue Scale (QOL), which is one of the scales used within the scope of the study, was 25.01±7.77 and therefore the participants did not experience cancer fatigue. The mean score obtained from another scale, Functional Life Scale, was determined as 109.54±21.11 By looking at this ratio, it has been determined that the functional status of the participants is at a level to be considered good. The difference between the alcohol use status of the participants according to the social function sub-dimension, the dependence of the person who is obliged and being the support person for the care, was found to be statistically significant. It was observed that the cancer fatigue scale had a negative and strong relationship to the functional life scale. In addition, the difference of the ages of the participants with the physical status sub-dimension was found statistically significant.