Eğitim yönetimi alanında teori-uygulama boşluğu
The gap between theory and practice in the field of educational administration
- Tez No: 637769
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi alanında teori ve uygulama, Yansıtıcı uygulama, Theory and practice in educational administration, Reflective practice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eğitim yönetimi alanında teori ile uygulama arasındaki boşluğu alanın sınırları, araştırma gelenekleri, özgünlüğü ve araştırma gündemi bağlamında ve bunlarla ilişkili olduğu varsayılan yapılar çerçevesinde ele alarak tartışmaktır. Çalışmada, bu boşluğun nasıl oluştuğu alanın mevcut durumu göz önünde bulundurularak ele alınmış, araştırmacı tarafından ortaya konulan temel varsayımların geçerliliğine yönelik kanıtlar aranmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma paradigmasına dayalı durum çalışması modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında eğitim yönetimi alanında çalışan değişik unvanlardaki 11 akademisyen ve eğitim yönetimi alanında lisansüstü dereceye sahip 9 okul yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler, alandaki araştırmalar ve eğitim ile ilgili politika metinleri ile karşılaştırılarak analitik tümevarımsal yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, eğitim yönetimi alanında Batılı temelli ve Avrupa merkezci teoriler, paradigmalar ve yaklaşımlar alanın gündemini belirlemekte, araştırmalar uygulayıcıların ve yerelin ihtiyaç duyduğu anlamlı sonuçları üretmekte yetersiz kalmaktadır. Araştırmalarda moda konular çalışılmakta, neo-liberal söylem hâkim bir konumda bulunmakta, uygulayıcıların alanda üretilen bilgiyi takip etme noktasında isteksiz olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, alandaki araştırmalar yansıtıcı pratiklere dönüşememekte, uygulayıcıların ihtiyaçlarına yeterince yanıt verememekte, politika oluşturma ve uygulamada etkin olamamaktadır. Alandaki lisansüstü programlarda uygulamaya dönük ders içerikleri hazırlanmalı, araştırmacıların uygulamada karşılaşılan sorunlarla ilgili araştırma yapmaları teşvik edilmeli, doktora programlarında farklı geleneklere sahip üniversitelerin işbirliği yapmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to discuss the gap between theory and practice in the field of educational administration, within the context of boundaries, research traditions, originality and reserah agenda and within the frame of structures that are assumed to be related them. Within the study, how this gap is formed is adressed by considering the current situation of the field, and evidence for the validity of the basic assumptions made by the researcher is sought. Methodology: This study was designed as a case study model, which is based on the paradigm of qualitative researh. Within the scope of the researh, the data obtained through semi-structured interview technique with 11 academicians of different titles working in the field of educatioal administration and 9 school administrators with a potguraduate in educational administration were compared with the analytical inductive method by comparing the researchers in the fieln and policy texts. Findings: According to the findings obtained from the research, Western-based and European centrist theories, paradigms and approaches in the field of education administration determine the agenda of the field, and the research is insufficient to produce the meaningful results that the practitioners and the local need. In the researches, fashion issues are studied, neo-liberal discourse is in a dominant position, and it is understood that practitioners are reluctant to follow the information produced in the field. Conclusion and Discussion: According to the results of this study, research in the field cannot turn into reflective practices, cannot adequately respond to the needs of practitioners, and cannot be effective in policy making and implementation. Practical course content should be prepared in postgraduate programs in the field, researchers should be encouraged to conduct research on problems encountered in practice, and universities with different traditions should be collaborated in doctoral programs.