İngiltere'de ombudsmanın yapısı, faaliyetleri ve etkinliği: Nitel bir çalışma
Structure, activities and effectiveness of ombudsman in the UK: A qualitative study
- Tez No: 637804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR CANER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ombudsman, İngiltere, Parlamento Komiseri, Nitel Bir Analiz, Ombudsman, The UK, Parliamentary Commissioner, A Qualitative Study
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ombudsman ilk olarak 1700'lü yıllarda İsveç'te ortaya çıkmış ve başta İskandinav coğrafyası olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına almıştır. İngiltere de dünyada ombudsmanın yayılmasında önemli role sahip bir devlettir. Bunun sebebi, ilk defa geniş yüz ölçümün sahip kalabalık bir devlette de uygulanabileceğini diğer devletlere göstermesidir. İngiltere'de ilk kurulan ombudsman“Parlamento Komiseri”adı ile 1967'de kurulan ombudsmandır. Bunun yanında da İngiltere'de ombudsmanlık kurumu birçok çeşitli alana yayılmıştır ki resmi ve özel sektör ombudsmanları olarak 2 kısma ayrılmıştır. Fakat bu yüksek lisans tezinde esasa alınan İngiltere parlamentosu tarafından kurulan ve birçok ülkeye etkinliği ve başarısı ile örnek olan Parlamento Ombudsmanı esas alınacaktır. Bunun yanında Ombudsman kavramından, İngiltere'nin siyasi yapısından, İngiltere'deki ombudsman kurumunun yapısı ve işleyişinden bahsedilmiştir. İngiltere'nin parlamento ombudsmanı üzerinde de nitel bir çalışma yapılarak İngiltere'nin Parlamento Ombudsman'ının 2009-2019 yılları arasındaki yıllık raporlar içerisinde“kelime sıklık analizi”yapılmıştır. Yapılan bu analiz sonucunda da tez çalışması sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ombudsman first appeared in Sweden in the 1700s and influenced the whole world, especially the Scandinavian peninsula. The UK is a state with an important role in spreading the Ombudsman around the world. This is because for the first time it has shown to other states that broad facial measurement can also be applied in a state with a large population. The first ombudsman established in England is the ombudsman, which was founded in 1967 under the name of“Commissioner for Parliament”. In addition, the Ombudsman institution in the UK is spread over many different areas and is divided into 2 parts as official and private sector ombudsmen. However, this master's thesis will be based on the Parliamentary Ombudsman established by the UK Parliament, which has been an example of its effectiveness and success to many countries. In addition, the concept of the Ombudsman, the political structure of the UK, the structure and functioning of the Ombudsman institution in the UK has been mentioned. A qualitative study was also conducted on the UK's parliamentary ombudsman and a“word frequency analysis”was conducted within the annual reports of the UK's Parliamentary Ombudsman between 2009 and 2019. As a result of this analysis, the thesis study has been concluded.