20-hidroksi-20-EPİ-tingenon molekülünün kolon kanseri üzerinde apoptotik etkisinin araştırılması
Investigation of apoptotic effect of 20-HYDROXY-20-epi-tingenone molecule on colon cancer
  1. Tez No: 638029
  2. Yazar: EREN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ULUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tingenon, M. Chiapensis, Colon Cancer, Apoptosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
M. chiapensis cinsine ait bitkiler geleneksel tıpta rutin olarak ağrı hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Selastroloidler olarak bilinen kinonemethid triterpenoidler, küçük bir biyolojik olarak aktif bileşik grubu oluşturur. Bu belirli metabolit tipleri arasında, pristimerin ve tingenon Latin Amerika'da geleneksel ilaçlar olarak kabul edilir. Bir pentasik triterpen olan tingenon, M. chiapensis'nın köklerinden elde edilir. Önceki yapılan çalışmalara göre, pristimerin meme kanser hücrelerinde büyümeyi durdurucu etkisi bulunmuştur. Ayrıca MCF-7 ve MCF-7s hücre hatlarında apoptozisi tetiklediği görülmüştür. Pristimerinin apoptotik bu etkisinin aynı bitkiden elde edilen tingenon molekülleri için de etkili olabileceği ön görülmüştür. HCT-116 kolorektal kanser hücre hattında farklı konsantrasyonlarda etkisi denenen tingenon molekülü hücreler üzerinde apoptotik etkisi göstermiştir. Çıkan sonuçlarda kaspaz 3/7 pozitif bulunmuştur. Ayrıca, akışkanlar sitometrisinde hücrelerde Anneksin-V bağlanmasında artış olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, tingenon moleküllerinin kolon kanseri üzerinde apoptotik etkisi olduğu düşünülmektedir. Fakat, bu molekülün umut verici bir tedavi seçeneği olarak kullanılabileceği öngörüsü için ölüm metodunu belirlenmesi ve hangi yolağı tam olarak etkilediğinin araştırılması ardından in vivo deneylerin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimer: Tingenon, M. Chiapensis, Kolon Kanseri, Apoptoz
Özet (Çeviri)
Plants of the genus M. chiapensis are routinely used in the treatment of pain diseases in traditional medicine. Kinonemethid triterpenoids, known as celastroloids, form a small group of biologically active compounds. Among these specific metabolite types, pristimer and tingenone are considered traditional drugs in Latin America. Tingenon, a pentacic triterpene, is derived from the roots of M. chiapensis. According to previous studies, pristimer has been found to inhibit growth in breast cancer cells. It has also been shown to induce apoptosis in MCF-7 and MCF-7s cell lines. It has been predicted that this apoptotic effect of pristimer may also be effective for tingenon molecules obtained from the same plant. Tingenon molecule showed apoptotic effect on HCT-116 colorectal cancer cell line which were tested for different concentrations. It was found that caspase 3/7 activity on treated cells. In addition, Annexin-V binding was observed increased in these cells by flow cytometry. These results suggest that tingenon molecules have an apoptotic effect on colon cancer. However, in order to predict that this molecule can be used as a promising treatment option, it has been concluded that in vivo experiments should be performed after determining the method of death and investigating which pathway affects it fully.