Kolcaba'nın konfor kuramı'na temellenen hemşirelik bakımının sünnet olan çocuk ve ebeveynlerinin konfor sonuçlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
How nursing care based on kolcaba's comfort theory affects comfort results of the male circumcised children and their parents: A randomized controlled study
- Tez No: 638066
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EFE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: erkek sünneti, hemşirelik bakımı, Kolcaba'nın Konfor Kuramı, konfor, pediatrik cerrahi, male circumcision, nursing care, Kolcaba's Comfort Theory, comfort, pediatric surgery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellenen hemşirelik bakımının sünnet olan çocuk ve ebeveynlerinin konfor sonuçlarına; çocukların konforlarının artırılması, kaygı, korku, ağrılarının azaltılması, ebeveynlerinin kaygılarının azaltılması, bakım memnuniyetlerinin artırılmasına etkisini belirlemektir. Yöntem: Randomize kontrollü, deneysel, çift kör olan çalışma, Isparta ilinde bulunan bir hastanede Haziran-Eylül 2019 tarihleri arasında, girişim grubunda 52 çocuk ve ebeveyni, kontrol grubunda 46 çocuk ve ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Girişim grubuna Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellenen; standart bakım girişimleri, ameliyat hazırlık eğitimi, boyama ve bulmaca girişimi, ödüllendirme girişimi, tele izlem ve danışmanlık girişimlerinin birleşiminden oluşan konfor odaklı bakım girişimleri (KOBaG) protokolü ile uygulanan hemşirelik bakımı verilmiştir. Kontrol grubu, klinikte rutin uygulanan hemşirelik bakımı almıştır. Sonuç ölçümleri için çocuklarda; Konfor Davranışları Kontrol Listesi, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk, Çocuk Korku Ölçeği, Görsel Kıyaslama Ölçeği, ebeveynlerde; Spielberger Durumluk Kaygı Ölçeği, PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği kullanılmıştır. Hipotezler için tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi ve tekrarlı ölçümler için ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellenen hemşirelik bakımı sonrasında, gruplara ve ölçüm zamanlarına göre girişim grubunda bulunan çocukların lehine konfor, kaygı, korku; ebeveynlerin lehine kaygı ve bakım memnuniyeti puanları arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellenen hemşirelik bakımının uygulanabilir olduğu, sünnet olan çocukların konforlarını artırmada, kaygı ve korkularını azaltmada, ebeveynlerinin kaygılarını azaltmada ve bakım memnuniyetlerini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine how nursing care based on Kolcaba's Comfort Theory affects comfort results of male circumcised children and their parents. The effects also included increasing the child's level of comfort and decreasing their concern, fear, and pain, as well as, decreasing parents' concerns and increasing their care satisfactions. Method: This randomized controlled experimental double-blinded study was conducted at a hospital in Isparta between June and September 2019 with 52 children and their parents in the intervention group and 46 children and their parents in the control group. The intervention group was provided nursing care practiced with comfort-oriented care interventions (COCaI) including standard care interventions, pre-operative training, coloring and puzzle intervention, rewarding intervention, telemonitoring and consulting interventions. The control group received routine nursing care practiced in the clinic. Children's data were evaluated using the Comfort Behaviors Checklist, Children's State Anxiety, Children's Fear Scale, Visual Analog Scale. Parents' data were evaluated through Spielberger's State-Trait Anxiety Scale, PedsQL Health Care Satisfaction Scale. Descriptive statistics, independent samples t-test, and ANOVA test in the repetitive measurements were used for the hypotheses. Results: Following nursing care based on Kolcaba's Comfort Theory, a significant difference was detected between comfort, concern, and fear scores of the children in the intervention group in favor of the children, as well as concern and care satisfaction scores of the parents in favor of the parents according to groups and measurement times (p0.05). Conclusion: Nursing care based on Kolcaba's Comfort Theory was found to be practical and effective in increasing circumcised children's level of comfort, decreasing parents' and children's concerns, and increasing their care satisfaction.