Menopozal dönemdeki kadınlara verilen Kolcaba'nın Konfor Kuramına temellendirilmiş uyku hijyeni eğitiminin konfor davranışları ve uyku kalitesine etkisi
The effect of sleep hygiene education based on the Comfort Theory of Kolcaba given to menopausal women on comfort behaviors and sleep quality
- Tez No: 1017399
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE DİŞSİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kolcaba Kuramı, Konfor, Menopoz, Uyku Hijyeni, Uyku Kalitesi, Comfort, Kolcaba Theory, Menopause, Sleep Hygiene, Sleep Quality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, menopozal dönemin premenopoz veya perimenopoz aşamasında bulunan kadınlara Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellendirilerek verilen uyku hijyeni eğitiminin konfor düzeyi ve uyku kalitesine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin jinekoloji polikliniğinde yürütülen randomize kontrollü deneysel çalışmanın evrenini Ocak-Aralık 2024 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine başvuran menopozal dönemdeki 563 kadın oluşturdu. Dahil edilme kriterlerini sağlayan 60 kadın, basit randomizasyon yöntemiyle girişim (n=30) ve kontrol (n=30) gruplarına atandı. Girişim grubuna Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellendirilen uyku hijyeni eğitimi uygulanırken, kontrol grubuna girişim uygulanmadı. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Genel Konfor Ölçeği (GKÖ) kullanılarak elde edildi. Bulgular: Araştırmada girişim ve kontrol gruplarında yer alan menopozal dönemdeki kadınların sosyodemografik, obstetrik, menopoz dönemi ve uyku özelliklerinin benzer olduğu belirlendi. Kadınların yaş ortalamasının 47,13±4,32 yıl olduğu, %83,3'ünün Beden Kitle İndeksi'nin (BKİ) hafif kilolu kategorisinde yer aldığı, %86,7'sinin evli olduğu, uyku bozukluğu yaşama süresinin ortalama 9,37±7,62 ay olduğu saptandı. Müdahale öncesinde grupların GKÖ ve PUKİ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, girişim grubundaki kadınların son test GKÖ toplam puan ortalamasının kontrol grubundaki kadınlara göre daha yüksek olduğu; uyku kalitesine ilişkin PUKİ puan ortalamasının kontrol grubundaki kadınların puan ortalamasından anlamlı olarak daha düşük olduğu ve uyku kalitesinin arttığı belirlendi (p<0,05). Sonuç: Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na temellendirilen uyku hijyeni eğitiminin premenopozal veya perimenopozal dönemdeki kadınların konfor düzeyinde ve uyku kalitesinde artış sağladığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of a sleep hygiene education program based on Kolcaba's Comfort Theory on comfort levels and sleep quality among women in the premenopausal and perimenopausal stages of the menopausal transition. Materials and Methods: This randomized controlled experimental study was conducted in the gynecology outpatient clinic of a training and research hospital in Istanbul. The study population consisted of 563 women in the menopausal transition who attended the outpatient clinic between January and December 2024. A total of 60 women who met the inclusion criteria were randomly assigned to either the intervention group (n = 30) or the control group (n = 30) using a simple randomization method. The intervention group received a sleep hygiene education program based on Kolcaba's Comfort Theory, whereas no intervention was provided to the control group. Data were collected using the Personal Information Form, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and the General Comfort Questionnaire (GCQ). Results: The intervention and control groups were comparable in terms of sociodemographic characteristics, obstetric history, menopausal characteristics, and sleep-related characteristics. The mean age of the participants was 47.13 ± 4.32 years, 83.3% were classified as overweight according to their body mass index (BMI), 86.7% were married, and the mean duration of sleep disturbances was 9.37 ± 7.62 months. No statistically significant differences were observed between the groups in baseline GCQ and PSQI scores (p > 0.05). Following the intervention, the intervention group had a significantly higher mean total GCQ score than the control group. In addition, the mean total PSQI score was significantly lower in the intervention group, indicating improved sleep quality (p < 0.05). Conclusion: A sleep hygiene education program based on Kolcaba's Comfort Theory improved comfort levels and sleep quality among women in the premenopausal and perimenopausal stages of the menopausal transition.